SNAŽNI NEVEN: Poželjan stanovnik bašte, ali i gost na našoj trpezi

SNAŽNI NEVEN: Poželjan stanovnik bašte, ali i gost na našoj trpezi

Snažni neven: Poželjan stanovnik bašte, ali i gost na našoj trpezi - © Pixabay

Neven je dobro poznata biljka u svim organskim baštama. Snažan borac protiv insekata, zaštitnik glavnih kultura i zemljišta, moglo bi se reći da je odavno nadmašio svoju dekorativnu ulogu. Ali, to nije sve što ova biljka može da nam pruži.

Većina baštovana dobro zna da cvetovi i lišće nevena odvraćaju mnoge insekte od gozbe na obližnjim usevima. Čak su i sorte bez mirisa efikasne. Budući da štetni insekti vole da se okupljaju na cveću, baštovani mogu ručno da ih sakupe u limenku i bace na drugo mesto.

Istovremeno, neven jednako naporno radi pod zemljom, kotrolišiću populaciju nematoda (sitne gliste koje napadaju korenje biljaka). Iako naučnici ne mogu da objasne kako biljke utiču na podzemne štetočine, oni priznaju da je neven efikasan. Naime, upoređujući zemlju dve parcele, jedne sa nevenom i druge bez ove biljke, istraživači iz poljoprivredne laboratije iz Konektikata otkrili su da na parceli sa nevenom ima manje nematoda za čak 75-85%.

Jestivi neven

Pred kraj vegetacijske sezone, neven iz bašte možete da počupate i da sa njima nahranite kokoške i svinje. Međutim, cvetovi nisu jestivi samo za stoku, već i za ljude.

Osušene i izdrobljene latice nevena mogu da se dodaju u hleb, omlet i druga jela dajući im jedinstven i suptilan ukus. Kuvane na pari, same ili sa drugim povrćem, latice nevena su odličan dodatak za svaki obrok. Osim što daju aromu jelima, cvetovi nevena su veoma korisni, jer sadrže karoten koji se u našem organizmu pretvara u vitamin A.

Snažni neven: Poželjan stanovnik bašte, ali i gost na našoj trpezi - © Pixabay

Takođe, od cveta nevena može da se napravi osvežavajući čaj, a balzam je široko poznat kao umirujuća krema za umorne i bolne noge.

Balzam za noge možete i sami da napravite, a recept je krajnje jednostavan: stavite 5 kašika latica nevena u posudu i prelijete šoljom ugrejanog suncokretovog ulja. To ostavite da stoji 4 sata, procedite, prespete u flašicu ili teglicu i koristite kada želite.

Kako se gaji neven?

Kako bi imali puno cvetova tokom sezone, sejanje bi trebalo da se obavi u kontejnere šest do osam nedelja pre poslednjeg prolećnog mraza. Seme se plitko zabode u zemlju, zagrne, zalije i prekrije providnom folijom, dok ne dođe do klijanja.

Kada se biljke pojave na površini zemlje, premestite ih na osunčano mesto, pazeći da ih ne zahvati prejako sunce ili da se ne isuše. Nakon što dobiju drugi par listova presađuju se u pojedinačne saksijice, a jednom nedeljno se zalivaju tečnim organskim đubrivom.


Neven nije osetljiv na mrazeve, pa oprilike nedelju dana pre poslednjeg prolećnog mraza u što ranije u martu priprema se zemlja u bašti, gde će neven biti posađen na stalno mesto. U zemlji se otvori dublja brazda, a na dno se položi oko 2-2,5 cm grubog komposta. Sadi se seme primarne biljke, cvet nevena, pa opet seme i tako redom.

Sadnja sadnica nevena, a ne sejanje semena, pomažete glavnoj kulturi tako što će cvetovi imati vremena da procvetaju i zaštite primarnu biljku tokom njenog razvoja.

Nakon prve sadnje, svake naredne nedelje ponavlja se postupak, sve dok u zemlji ne bude sav neven. Čim se to završi u povrtnjaku, seme nevena može da se posadi i u ukrasne leje u dvorištu.


Tokom cvetanja trebalo bi da se uklanjaju precvetali izdanci, kako bi izbijali novi.

Cvetove nevena možete da sušite tokom septembra i oktobra. Osušeni cvetovi mogu da se koriste isto kao i sveži – za kuvanje ili ukrašavanje jela.


Izvor: Mother earth news

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica