MART je idealno vreme da posejete NEVEN!

MART je idealno vreme da posejete NEVEN!

Neven je biljka koja osim što predstavlja pravi ukrasni dragulj u svakoj bašti ima i brojna lekovita svojstva koja uključuju ublažavanje tegoba kod digestivnog trakta kao što su bolovi u želucu, upala debelog creva, bolesti žučne kese. Delotvran je i za kožu, smanjuje opekotine i rane, a široku primenu je našao i u kozmetičkoj industriji.

Neven

 

Brojni aktivisti koji se bore za očuvanje pčela ističu značaj nevena kao medonosne biljke jer daje i nektar i polen. Zbog svog antioksidacionog svojstva, pozitivno utiče na zdravlje ovih vrednih insekata.

Ukoliko ste se odlučili da ovom dekorativnom biljkom ukrasite svoj vrt ili možda terasu, predstavljamo vam sve uslove koje ova jednogodišnja, ređe dvogodišnja biljka zahteva. Neven se u najvećem broju slučajeva sadi iz semena i to u martu mesecu.

Zemljište i đubrenje

Neven nije previše zahtevan kada je kvalitet zemljišta u pitanju, ali da bi ste dobili biljke kojim ćete se ponositi potrebno je povesti računa o ovom faktoru.

Najbolje bi bilo obezbediti mu srednje lako zemljište sa umerenom količinom hraniva i potrebno je izbegavati previše vlažna zemljišta.

Neven se može gajiti na istom zemljištu nakon dve godine. Ova biljka se dobro uklapa u plodored, a najadekvatniji predusevi su mu đubrene okopavine i jednogodišnje mahunarke, najboljim predusevima se smatraju pasulj ili grašak.


Priprema zemljišta za ovu biljku čije stablo naraste od 40 do 70 centimetara uključuje oranje zemljišta na jesen i drljanje i ravnanje u samo proleće . Ovim se obezbeđuje bolje nicanje semena nevena.

Seme se seje na dubini od tri centimetara, a ako se ostvare svi optimalni uslovi može niknuti za pet dana.

Važno je obratiti pažnju da se ne preteruje sa đubrivom, pogotovo azotnim jer ovo uzrokuje slabije cvetanje.


Neven

 


Klimatski uslovi i toplota

Neven obožava veliku količinu svetlosti, njegovi cvetovi se okreću prema izvoru svetlosti – suncu. Zbog toga mu je potrebno obezbediti dovoljno sunčan položaj.

Kada je u pitanju klima, uspeva u području sa umereno vlažnom i toplom klimom. Prija mu toplota i može veoma lako podneti sušu.

Optimalna temperatura za setvu ove biljke je između 13 i 16 stepeni.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica