Vodič za uzgoj patuljastih ruža u otvorenom i zatvorenom prostoru

Vodič za uzgoj patuljastih ruža u otvorenom i zatvorenom prostoru

Patuljaste ruže predstavljaju izvrsnu dekoraciju kako u bašti, tako i u zatvorenim prostorijama ili balkonima. Različitih upečatljivih boja i malih dimenzija, patuljaste ruže mogu biti idealan izbor za ukrašavanje staza ili u kombinaciji sa niskim četinarima, ali i uneti boju u svaku prostoriju ili terasu, jer ih male dimezije čine pogodnim za uzgoj u saksiji.

Patuljaste ruže © Pixabay

Ove biljke dostižu veličinu od 10 centimetara pa naviše, uglavnom im se visina kreće oko 50 centimetara. Cvetaju tokom cele sezone i pokazuju izdržljivost na niske temperature.

Zemljište i sadnja

Ove biljke koje dostižu punu veličinu za kratak vremenski period zahtevaju blago kiselu zemlju. Preporučuje se da sat vremena pre sadnje koren bude umočen u posudu sa vodom.

Kod sadnje je potrebno blago pritisnuti zemlju kako bi koren što bolje došao u dodir sa istom. Takođe, važno je obratiti pažnju da sitna zemlja bude bliže korenu, dok se zemlja koja je krupnija stavlja preko, odozgo.

Kada je uzgoj u saksiji u pitanju, potrebno je obezbediti adekvatan supstrat kako bi se osigurao kontinuiran rast korena.

Sade se od februara do kraja juna. Kod sadnje je važno obratiti pažnju na temperaturu, najniža temperatura treba da bude šest stepeni, a ukoliko se sadi napolju i temperatura premašuje 20 stepeni, potrebno je saditi je uveče.

Takođe, kod sadnje u bašti potrebno je obratiti pažnju da ruža bude na osunčanom prostoru jer voli svetlost u velikim količinama. Kada je vetar u pitanju potrebno je osigurati poziciju gde će biti zaštićena od udara vetrova jer su osetljive na isti, posebno na snažne, zimske vetrove.


Kada je sadnja u saksiji u pitanju, važno je da ona bude makar 40 centimetara duboka i 25 centimetara široka. Ukoliko korenu postane tesno biljka se mora prebaciti u saksiju gde će koren moći neometano da se širi.

Odgovara im hladnija podloga jer ukoliko je zemlja pregrejana to može ugroziti koren.

Kada je o prihrani reč, patuljastim ružama je potrebna kada novi listovi počinju svoj razvitak. Idealna kombinacija za đubrenje treba da sadrži azot, fosfor i kalijum u razmeri 5:9:6. Kod prihrane je preporuka da se koristi trećina količine koja bi se upotrebila za klasične ruže.


Patuljaste ruže © Pixabay

Zalivanje

Patuljaste ruže, koje su veoma popularne među početnicima u uzgoju cveća, vole dosta vode. Prilikom zalivanja važno je da se ne kvase listovi da se ne bi pojavile gljivice. Preporuka je da se patuljaste ruže zalivaju kišnicom ili odstajalom vodom.


Leti se zalivaju obilno, dok je zimi preporuka da se zalivaju umereno. Način na koji je najbolje proveriti da li zemlja ima dovoljno vode je da se pritisne prstom.

Preporuka kod patuljastih ruža u saksiji je da se stavi tacna ispod saksije kako bi višak vode tu oticao, a takođe naglašava se značaj adekvatne drenaže kako bi se sprečilo preveliko zadržavanje vlage. Usled velike količine vlage dolazi do pojave gljivica.

Patuljaste ruže vole svetlost

Patuljaste ruže zahtevaju svetlost makar pet sati na dnevnom nivou, jer u suprotnom neće cvetati. One same pokazuju nedostatak svetlosti tako što se njihova stabljika okreće u pravcu izvora svetlosti.

Kada je uzgoj u zatvorenim prostorijama u pitanju, ova biljka uspeva u prostorijama sa puno svetlosti, te je najbolje držati u blizini prozora.

Orezivanje i bolesti

Preporuka je da se patuljaste ruže orezuju na jesen. Orezivanjem se uklanjaju suve i mrtve grane, podstiče rast patuljaste ruže i oblikuje ista. Orezivanje je potrebno obaviti pod uglom od 45 stepeni tako da se njena veličina smanji na polovinu.

Ukoliko se javi gljivično oboljenje kod patuljastih ruža ono se manifestuje pojavom crnih tačkica na listu. Osetljive su na pepelnicu, kao i na biljne vaši koje mogu imati veći uticaj nego kod klasičnih ruža.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica