Svi simboli maka: Vesnik smrti i ljubavi

Ako potražimo najranije podatke kada su ljudi počeli da uzgajaju mak, nailazimo na vrlo rani period ljudske civilizacije. Prvi tragovi su pronađeni u donjoj Mesopotamiji, otprilike 3.500 godina pre nove ere. Tamošnji stanovnici nazvali su ovu biljku „biljka zadovoljstva“.

I da zadovoljstvo, ali i bol, jesu okosnica simbolike i upotrebe maka, svedoče mnogobrojni primeri u daljoj istoriji ove biljke. Svakako jedan od najpoznatijih primera je Opijumski rat, vođen u 19. veku, gde je povod bio trgovina opijuma u Kini.

Cvet koji prati u večni san

Kao što vam je verovatno poznato, mak se od davnina koristi radi ekstrakovanja opijuma. Neposredno pre rata opijum je zavladao Kinom. Dva miliona Kineza postalo je zavisno od droge, pošto je Velika Britanija umesto srebra u trgovini sa Kinom koristila opijum. Kada je Kina uvela zabranu dalje trgovine i uništila sve zalihe opijuma, počele su prve pobune koje će kulminirati u rat.

Takođe, jedna vrsta maka, bulka, postala je simbol Prvog svetskog rata, jer su se povele teške i razarajuće borbe upravo na prostorima gde je posle rata izrastao ovaj jarko crveni cvet. Danas služi da podseti na pale vojnike.

Da je ovaj divlji cvet simbol smrti od davnina, pokazuje i jasna simbolika grčko-rimskih mitova u kojima se mak daruje mrtvima. Nije retkost da se cvet maka primeti na nadgrobnim spomenicima, pošto je kroz istoriju bio oznaka za večni san, a kada je reč o sanjanju, magična polja maka su jedan od najupečatljivijih prizora iz Čarobnjaka iz Oza, jer priča kaže ‒ ko pređe preko njih zaspi i spava večno.

Sasvim suprotno: Mak izvor ljubavi i strasti

Ipak, ovo je samo jedna strana svega što znamo o maku. Zanimljivo je da cvet simboliše i sasvim suprotne ljudske pojave, među kojima su seks, strast, ljubav i sve ono što feng šui dekoracija smatra energijom ekspanzije, koja je poželjna u prostoru.

Prema pojedinim verovanjima, u okviru feng šui dekorisanja doma, prisustvo cveta maka, čak i da je samo u formi ištampane slike, doprineće dobrom razumevanju ljudskih odnosa, pre svega u dobu upoznavanja. Isto tako, smatra se da je dobar u trenucima kada je potrebno pomiriti članove porodice.

Cvet maka je preporučen kao dekoracija i onima koji iščekuju nove poslovne uspehe, a pogotovo osobama koje su spremne za privatne poslovne poduhvate, jer se govori da povećava samopouzdanje i šanse za pozitivan ishod.

Ništa bez makovnjače

Široko poznata poslastica u našoj zemlji svakako je makovnjača, a negde znana i kao štrudla sa makom. Iako je ovaj specijalitet često deo trpeze u našim domaćinstvima, mak ima i druge primene. On se u našoj zemlji u velikoj meri uzgaja u obliku makovog ulja, čija je upotreba široko rasprostranjena, počevši od ljudske ishrane, preko proizvodnje slikarskih boja i sapuna, i najverovatnije mnogima poznate primene u okviru poslastica.

Ukoliko poželite da uzgajate mak, bitno je da znate da se mak ne može rasađivati, i da se berba čaura maka podudara u periodu branja luka. Mahuna se zaseče, pa se istrese i pere, što je poznato još od davnina kada su ga žene na velikim stolnjacima sušile po avgustovskim vrućinama.

Iz priča starijih saznajemo i da se mak koristio na još jedan jako neobičan način. U pojedinim krajevima naše zemlje majke su pravile čaj od maka koje bi davale deci pred spavanje, sve s ciljem da tokom čitave noći ostanu u čvrstom snu.

Komentari