Kako da sprečite štetočine da vam jedu BOSILJAK!

Kako da sprečite štetočine da vam jedu BOSILJAK!

Primetili ste da je vaš bosiljak pun rupa? Ne napadaju ga samo puževi, razne bube vole da grickaju ovu ukusnu biljku. Rupe na listovima bosiljka nisu nužno kobne po njega, ali grickanje od strane raznih štetočina može značajno oštetiti vašu biljku.

Bosiljak

Bosiljak, član porodice mente, ima slatko-slani ukus sa prijatnim notama nane. Koristi se u brojnim kuhinjama, a ovu nežnu biljku vole i štetočine. I zato nije neuobičajeno da pronađete svoju začinsku biljku punu rupa na listovima. Saznajte u nastavku teksta koje štetočine jedu bosiljak i kako ih kontrolisati.

Šta jede vaš bosiljak?

Pre nego što uradite bilo šta u vezi sa rupama na listovima bosiljka, morate znati ko je krivac. Najčešće se njime slade puževi, uši, lisne uši i drugi insekti mekog tela.

Puževi i puževi golaći

Ovi mekušci se kreću sporo, ali brzo prave štetu na listovima bosiljka. Inače, malč pruža skrovište za ove štetočine tokom dana. Možete ili ukloniti malč, iako će puževi i dalje verovatno doći do bosiljka, ili prekrijte malč dijatomejskom zemljom.

Dijatomejska zemlja je veoma oštra i probija kožu mekih puževa, što zatim dovodi do dehidriranja štetočine, a zatim i do smrti. Voda ili kiša omogućavaju dijatomejskoj zemlji da se upije u tlo, pa se ponovo nanosi nakon navodnjavanja ili kiše. Umesto dijatomejske zemlje, možete i rasporediti zdrobljene ljuske jaja ili drveni pepeo oko biljaka.

10 NAČINA da se trajno REŠITE PUŽEVA prirodnim putem

Baštenski nameštaj takođe daje ovim štetočinama mesto da se sakriju i polažu jaja, tako da obavezno održavajte baštu  i terasu čistim, uključujući korov oko biljaka bosiljka.

Puževi i puževi golaći se takođe mogu ručno brati noću. Za gadljive, tu su zamke. Potražite neke od novijih sigurnijih mamaca za puževe koji sadrže gvožđe-fosfat, ili postoje oni koji sadrže metaldehid i karbaril za neorganske uzgajivače.


Uholaže (ušare)

Bosiljak

Uholaže izgledaju zastrašujuće sa svojim velikim štipaljkama, a za vašu biljku bosiljka su izuzetno opasne. Stručnjaci su za skrivanje, noću se hrane bosiljkom i drugim biljkama. Vole mračne, vlažne delove bašte gde će se sakriti do mraka.

Pošto uholaže vole skrovišta u vidu rupa, sredstvo odvraćanja je postavljanje bosiljka uzgojenog u saksijama koje su izdignute kako bi se eliminisala sva potencijalna skrovišta ua ovog insekta.


Moguće je da se uhvatite u koštac, ali ne i da potpuno iskorenite uholaže koristeći hemijska sredstva. Sevin, baštenska prašina, može smanjiti njihov broj. Pospite prašinu duž ivica posude za bosiljak ili oko osnove biljke. Nedostatak je što se ovaj proizvod lako ispere prilikom zalivanja ili tokom padavina.

Lisne vaši

Lisne uši mogu biti gotovo bilo koje boje i mogu se naći na vrhu ili na donjoj strani listova, pa čak i na stabljikama. Jake infestacije dovode do žute nekroze na listovima zajedno sa medljikom, lepljivom, zašećerenom supstancom koju luče lisne uši.


Insekticidni sapun može pomoći u kontroli lisnih vaši i drugih štetočina mekog tela. Prskajte rano uveče i obratite pažnju da pokrijete donju stranu listova kao i gornju stranu.

Prirodan sprej za lisne vaši od belog luka radi sjajan posao u borbi protiv ovih dosadnih insekata. Na tržištu postoji mnogo preparata koji će vam pomoći da sačuvate biljke od vaši, ali ćete se sigurno složiti sa nama da je prirodno rešenje uvek NAJBOLJE.

Sprej za LISNE VAŠI od samo 3 sastojka!

Pre nego što pokušate bilo koji preparat, probajte jednostavno da vodom isperite lisne vaši sa listova pogođenih biljaka.

Kako da sprečite bube i insekte da vam jedu bosiljak?

Postoji nekoliko načina da odvratite štetočine da jedu bosiljak. Održavajte biljku zdravom, hranjenom i stalno zalivenom. Čuvajte područje u blizini i oko bosiljka od korova i drugih ostataka gde bi se štetočine mogle sakriti. Svakodnevno dobro pogledajte svoj bosiljak u potrazi za bilo kakvim oštećenjima od štetočina.

Napomena: Sve preporuke koje se odnose na upotrebu hemikalija su samo u informativne svrhe. Hemijska kontrola treba da se koristi samo kao poslednje sredstvo, jer su organski pristupi sigurniji i ekološki prihvatljiviji.

Izvor: Gardening Know How

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica