Sprej za LISNE VAŠI od samo 3 sastojka!

Sprej za LISNE VAŠI od samo 3 sastojka!

Prirodan sprej za lisne vaši od belog luka radi sjajan posao u borbi protiv ovih dosadnih insekata. Na tržištu postoji mnogo preparata koji će vam pomoći da sačuvate biljke od vaši, ali ćete se sigurno složiti sa nama da je prirodno rešenje uvek NAJBOLJE.

Sprej za lisne vaši

Recept za ovaj preparat od belog luka došao je od organskih baštovana, koji su morali da budu kreativni u pronalaženju načina da se bore protiv insekata i bolesti bez pomoći sintetičkih hemikalija. 

SAVET

Pre nego što pokušate bilo koji preparat, probajte jednostavno da vodom isperite lisne vaši sa listova pogođenih biljaka.

Nemojte koristiti kompresor za pranje pod pritiskom, već baštensko crevo i mlaznicu sa dovoljnim pritiskom da skinete ove insekte sa biljaka, a bez ošteženja lišća.

Sprej od belog luka za lisne vaši

Organski baštovani se dugo oslanjaju na beli luk kao deo svog arsenala za borbu protiv štetočina. Beli luk sadrži sumpor, koji osim što je štetan za štetočine, deluje i antibakterijski i protiv gljivica.

Deterdžent za suđe u ovom spreju uništava štetočine poput lisnih vaši.

KORAK br. 1

Pripremite nekoliko čenova belog luka tako što ćete ga sitno iseckati, staviti u staklenu posudu i preliti sa dve kašike mineralnog ulja.

KORAK br. 2

Sipajte dve šolje vode u staklenu ili plastičnu flašu. Koristite cediljku da uklonite komadiće belog luka i dodajte proceđenu tečnost u vodu koju ste već pripremili.


Dodajte jednu kašičicu tečnosti za pranje sudova. Obavezno obeležite flašu. Ova smesa se može čuvati i razblažiti po potrebi. Pre upotrebe dodajte na bocu rasprišivač.

KORAK br. 3

Pre upotrebe ovog spreja na celoj biljci, testirajte ga tako što ćete ga prsnuti na manji deo biljke. Ako nakon dan ili dva nema znakova žutila ili drugih oštećenja listova, bezbedno je za upotrebu.

Ako postoji oštećenje listova, razblažite tečnost sa još vode i pokušajte ponovo. Kada utvrdite da neće štetiti vašoj biljci, poprskajte celu biljku, obraćajući posebnu pažnju na donje strane listova.


Sprej za lisne vaši – oprez pri korišćenju

Ulje belog luka može biti štetno za bubamare, koje su korisni insekti i koje su prirodni predatori lisnih vaši. Iz tog razloga, najbolje je da koristite ovaj sprej samo kada ste sigurni da u vašoj bašti nema korisnih insekata.

U suprotnom, probajte i sprej od lišća paradajza koji takođe deluje protiv lisnih vaši i druželjubiv je prema ,,dobrim bubama”.🐞


Izvor: The Spruce

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica