Ovo je NAJMOĆNIJI prirodni insekticid! Rešava problem sa svim INSEKTIMA!

Ovo je NAJMOĆNIJI prirodni insekticid! Rešava problem sa svim INSEKTIMA!

Rešite se insekata na prirodan način: Dijatomejska zemlja je moćan organski insekticid © Agromedia

Dijatomejska zemlja je zaista zaista neverovatan prirodni proizvod koji može da vam pomogne da imate zdravu i lepu baštu. Ali, hajdemo redom.

Šta je dijatomejska zemlja?

Dijatomejska zemlja sastoji se od fosilizovanih vodenih biljaka i prirodno je prisutno slikatno sedimentno mineralno jedinjenje iz ostataka biljaka sličnih algama, a koje se zovu dijatomeji. Ovaj biološki materijal predstavlja geološki depozit koji čine naslage krede, a koje su ostavile dijatomeji. Oni se vade i melju kako bi se stvorio puder koji izgledom podseća na talk.

Dijatomejska zemlja je prirodni insekticid na bazi minerala i njen sastav iznosi oko 3 posto magnezijuma, 5 posto natrijuma, 2 posto gvožđa, 19 posto kalcijuma i 33 posto silicijuma, zajedno sa još nekoliko minerala u tragovima.

Kada koristite dijatomejsku zemlju za vrt, vodite računa da ne kupite onu koja se koristi za filtere bazena već godinama. Dijatomejska zemlja koja se koristi u fillterima za bazene prolazi kroz drugačiji postupak i ima veći sadržaj slobodnog silicijuma.

Za šta se dijatomejska zemlja koristi u bašti?

Najčešće se koristi kao insekticid. Dijatomejska zemlja deluje na uklanjanje više vrsta insekata kao što su:

  • Biljne vaši
  • Tripsi
  • Mravi
  • Moljci
  • Uholaže ili ušare
  • Stenice
  • Odrasle jedinke buvača
  • Bubašvabe
  • Puževi i puževi golaći

Za ove insekte diatomejska zemlja je smrtonosna prašina sa mikroskopskim oštrim ivicama koje probijaju njihov zaštitni omotač i isušuju ih. Jedna od prednosti dijatomejske zemlje za kontrolu insekata je ta što insekti nemaju način da izgrade otpornost na nju, što se ne može reći za mnoge hemijske insekticide. Dijatomatska zemlja neće naštetiti glistama ili bilo kojem korisnom mikroorganizmu u zemlji.

Kako se primenjuje?

Dijatomejskom zemljom treba da se prekriju i gornji i donji deo lisne mase. Ako kiša padne odmah nakon aplikacije, mora da se ponovi. Zato je pravo vreme za aplikaciju nakon kiše ili vrlo rano ujutro kada je rosa još uvek na lišću, jer ona pomaže d se prah dobro zalepi za lišće.

Prilikom primene dijatomejske zemlje važno je koristiti masku za prašinu kako je ne biste previse udisali, jer hoće da nadraži sluznicu nosa i usta. Nakon što ste prašina slegne neće praviti problem.

Možete i da napravite rastvor. Za nanošenje raspršivanjem razmera smeše bi bila 1 šoljica dijatomejske zemlje na 2 litara vode. Dobro promešati više puta i pred svako prskanje.


Ova mešavina može da se nanese i na drveće i na žbunje.

Izvor: Gardening know how

Komentari (2)

Dellija

2021-06-25 11:20:44

Hvala!

Dellija

2021-06-25 09:42:46

Gde se kupuje dijatomejska zemlja?

Tanja Prolić, Novinar

2021-06-25 10:02:04

Poštovani Dellija,

pokušajte da pronađete dijatomejsku zemlju u poljoprivrednim apotekama.

Lep pozdrav,
Agromedia tim

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica