Sprečava plamenjaču, pepelnicu, suzbija krompirovu zlaticu i kupusnu muvu a imamo je svi u kući

Sprečava plamenjaču, pepelnicu, suzbija krompirovu zlaticu i kupusnu muvu a imamo je svi u kući

Ukoliko ste pobornik organske proizvodnje bez upotrebe hemijskih preparata, radovaće vas informacija da jedno sredstvo iz kuhinje deluje i kao fungicid i kao insekticid na različitim kulturama.

Soda bikarbona

U pitanju je soda bikarbona ili natrijum bikarbonat. Mi vam predstavljamo recepte za pripremu preparata od sode bikarbone koji će delotvorno uticati na vaše biljke i pospešiti vašu proizvodnju na sasvim prirodan način. U pitanju su preparati za rešavanje 8 problema u proizvodnji.

Kako deluje?

Soda bikarbona deluje tako što listove tretiranih biljaka pretvara u alkalnu sredinu koja sprečava širenje neželjenih gljivica stvarajući im nepogodnu sredinu za razvoj. Ovo suzbija klijanje gljivičnih spora.

Pored toga što se može koristiti kao insekticid i fungicid u organskoj proizvodnji, soda bikarbona se koristi i sa eliminisanje korova u zemljištu.

Još jedna pozitivna stvar kod ove kuhinjske namirnce je ta da ne pokazuje agresivnost prema korisnim insektima što je veoma važno. Preparati u nastavku se lako pripremaju, ne iziskuju previše vremena i sadrže namirnice iz domaćinstva, te su ekonomični.

Šta su NEMATODE i kako da ih iskoristite u baštovanstvu

Važno je napomenuti da kada se primenjuju u formi fungicida ili insekticida to treba da se čini rano ujutro ili predveče da bi se sprečile opekotine lišča tretiranih biljaka. Takođe, obratite pažnju na vremensku prognozu jer ukoliko padavine krenu u roku od jednog dana one će sprati primenjene preparate.

Plamenjača kod paradajza

Priprema: U 3 litre vode dodajte kašiku sode bikarbone i kašičicu biljnog ulja (maslinovog, suncokretovog, ulje se koristi radi slepljivanja na lišće, to jest za fiksiranje preparata) i malu količinu što blažeg i neutralnijeg tečnog sapuna (olakšava raspršivanje). Ovim prskajte tu povtarsku kulturu jednom ili dva puta nedeljno u jutarnjim časovima ili na kraju dana.  Preparat ima preventivno dejstvo protiv ove bolesti koja desetkuje paradajz.


Đubrenje PARADAJZA: KADA i KAKO da ga prihranite?

Soda bikarbona

Plamenjača kod krompira i krompirova zlatica

Priprema: 1 litar mleka, 1 supena kašika sode bikarbone i 10 litara vode se pomešaju kako bi se navedena kultura zaštitila od plamenjače. Ovo se odnosi na preventivu, dakle koristiti pre pojave prvih simptoma. Ovo sredstvo delotvorno je i protiv krompirove zlatice, jer evo podatka koji možda niste znali: odrasle jedinke i larve ove štetočine ne mogu da vare mleko. U preparatu protiv plamenjače mleko ima funkciju okvašivača.


Soda bikarbona protiv kupusne muve i lisnih sovica

Kupusna muva je štetočina koja predstavlja pravu opasnost u povrtarskoj proizvodnji. Ovaj preparat delotvoran je i protiv lisnih sovica.

Priprema: Sodu bikarbonu pomešati sa brašnom (koje god da imate u domaćinstvu) u razmeri 1:1, te ta dva sastojka dobro promešati. Gusenice navedenih štetočina će od ove kombinacije uginuti za najkasnije dva dana.


Crna pegavost ruža

Imate tamne pege na lišću vaših ruža koje vremenom nekrotiraju? U pitanju je crna pegavost ruža a ovim preparatom na bazi sode bikarbone možete suzbiti to gljivično oboljenje.

Priprema: U 1 litar tople vode dodajte 1 kašiku sode bikarbone i 1 malu kašiku što neutralnijeg tečnog sapuna. Rastvor služi kao preventiva od ove bolesti koja može izazvati potpuno ogoljavanje ruže od lišća i predstavljati otvoren put za druge patogene.

Barijere protiv puževa

Priprema: Jednostavno sipajte sodu bikarbonu oko biljaka koje napadaju puževi, praveći zaštitni zid od nje.

Direktno protiv korova

Priprema: Ovo je takođe prosto. Korov dobro zalijte te ga polijte direktno sodom bikarbonom, pritom striktno vodeći račina da direktnom sodom ne pospete svoju uzgajanu biljku. Lišće korova biva spaljeno na ovaj način.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica