Đubrivo i insekticid: Upotreba mleka u organskoj proizvodnji

Đubrivo i insekticid: Upotreba mleka u organskoj proizvodnji

Upotreba mleka u vrtu će verovatno iznenaditi mnoge, mada ima i onih koji su ga već koristili. Međutim, ako malo razmislite, ovo zaista ima smisla. Aminokiseline, proteini, enzimi i prirodni šećeri koji se nalaze u mleku, a koji su korisni za ljude i životinje, sigurno moraju biti značajni i za biljake.

Najbolje je koristiti sirovo mleko, jer se tako zadržavaju sve potrebne komponente koje ono prirodno sadrži. Korišćenje mleka za prihranu useva i zemljišta je još jedna drevna tehnika koja je usled industrijske proizvodnje zaboravljena. Pored toga što je odlično đubrivo, mleko može biti i dobar fungicid i insekticid.

Sa upotrebom ovog prirodnog đubriva drastično se povećava rast trave na pašnjacima. Takođe, procenat upijanja vode u zemljištu se udvostručuje; povećana je aktivnost i broj mikroba, a samim tim su i krave koje pasu tu travu zdravije i proizvode više mleka. Nivo šećera na pašnjaku se utrostručuje, što ukazuje na to da ima i više hranljivih materija nego ranije.

Mleko kao prirodno đubrivo i insekticid - © Pixabay

Na livadama i u baštama kojima se dodaje mleko nema skakavaca, jer su šećeri pogubni za insekte, oni nemaju pankreas pa tako ne mogu da prerađuju šećere.

Ovo je ujedno i razlog zbog čega insekti neče napadati zdrave i visoke biljke, jer one sadrže više šećera od onih koje su već zahvaćene bolestima. Zato mleko odlično funkcioniše i kao đubrivo i kao insekticid.

Za prirpemu speja od mleka razmera mleka i vode može iznositi od 100% do 20% mleka u odnosu na vodu. Ovaj preparat možete poprskati kao sprej po kompostu i baštenskom zemljištu pre sadnje, a po potrebi i kada se pojave insekti.

Možete ga prskati i direktno na insekte, ali i oko područja u kojima oni žive. Može se kombinovati i sa melasom, što povećava drenažu zemljišta. Takođe dokazano je da mleko pozitvno utiče na kvalitet i sočnost dinja, lubenica i tikvica u vašoj bašti.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica