Za sve one koji gaje ruže: Evo kako ih zaštiti od bolesti i štetočina

Za sve one koji gaje ruže: Evo kako ih zaštiti od bolesti i štetočina

Volite ruže i uspešno ih gajite dugi niz godina, međutim, svake godine imate istu dilemu – koji je najefikasniji način za zaštitu od različitih bolesti i štetočina i koji preparat upotrebiti. Da bi vam ruže bile zdrave, da redovno cvetaju, a da cvetovi budu krupni, morate ih zaštititi od bolesti i štetočina. Mi vam dajemo savete koji je najbolji način da zaštitite vaše ruže.

Ruže bolesti

Sa zaštitom bi trebalo početi oko 15. aprila, odnosno posle pojave prvih listova i nastaviti tokom leta. Dalje prskati svakih 10-15 dana. Kada se smenjuje kišovito i sunčano vreme, ruže bi trebalo prskati na 8-10 dana. Mlaz preparata trebalo bi da „okupa“ i lice i naličje listova.

Najčešće bolesti koje napadaju ruže su:

Pepelnica ruža (Sphaeroteca pannosa)

Pepelnica se prepoznaje po beličastoj boji, vrhovi listova su uvijeni, mladi izdanci i pupoljci izgledaju kao da su posuti brašnom. Suzbija se sledećim preparatima: Stroby, Zato, ili Sekvenca.

Rđa ruža (Phragmidium ssp.)

Ovo je podmukla bolest, koja se obično može uočiti kada već listovi počnu da opadaju. Manifestuje se na donjoj strani lista kao narandžaste mrlje (spore). Suzbija se sledećim preparatima: Stroby, Zato, Rubigan, Antracol, Karathane.

Ruže bolesti

Čađava ili zvezdasta pegavost (Marsonnina rosae)

Ova bolest napada list ruže. Javlja se početkom leta na gornjoj strani lista u obliku zvezdastih tamnosmeđih do crnih pega nepravilnog oblika, veličine 2-12 milimetara. Čađava pegavost može dovesti do potpune ogoljenosti grana.

Bolest prezimljuje u zaraženom listu, pa takve listove i grane bi trebalo odstraniti i zapaliti. Suzbija se sledećim preparatima: Stroby, Zato, Anvil, Score, Rubigan, Mankogal, Score, ili Bravo.


Kako da vam SVE RUŽE uvek cvetaju? – Odredite idealno vreme sadnje!

Plamenjača ruže (Pseudoperonospora sparsa)

Plamenjača ruže takođe može da uzrokuje opadanje listova. Karakteriše je žutilo (nekroza) listova. Sa gornje strane listovi su prekriveni smeđecrvenim mrljama, a sa donje sivim pegama. Suzbija se sledećim preparatima: Bakar-oksihlorid, Antrakol, ili Ridomil.

Ruže bolesti


Najčešće štetočine koje napadaju ruže su:

Zelena lisna vaš

Ova vrsta vaši se pojavljuje prva, čim počne razvoj listova. Veoma je uočljiva i lako se eliminiše sledećim preparatima: Tonus, Mospilan, ili Volej.


Crveni pauk

Ovo je najopasnija štetočina, nevidljiva golim okom. Zadnjih godina je veoma zastupljena. Veoma se širi na temperaturama preko 30 stepeni. Javlja se početkom juna.

Posledica delovanja crvenog pauka je žutilo i opadanje listova. Izdanci mogu ostati potpuno goli, što može proizvesti zabludu da je reč o nekoj bolesti. Trebalo bi prskati preparatima: Talstar, Armada, ili Ortus.

Trips

Trips je štetočina koja napada pupoljke ruža. Suzbija se preparatima: Fobos, Fastak, ili Dikarzol.
Tekst je originalno objavljen u magazinu Agro Planeta

Komentari (1)

Milka Lakić

2021-05-06 12:43:44

Kojim preparatom prskati ružu preventivno,to niste napisali?Dok su još zdrave,hvala

Tanja Prolić, Novinar

2021-05-06 15:21:49

Poštovana Milka,

kada je u pitanju preventivna zaštita ruža sugerišemo vam prirodne preparate napravljene od koprive, belog luka, čili paprike. Recepte za iste možete pronaći na našem portalu u rubrici organska proizvodnja. Primena tih preparata ima funkciju da poveća otponost biljaka kako na bolesti tako i na stres izazvan temperaturnim oscilacijama. Preventivna borba protiv plamenjače ruža uključuje prihranu kalijumom, a prirodan izvor kalijuma je kora šargarepe, juče smo objavili tekst na ovu temu.

Lep pozdrav,
Agromedia tim

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica