Svet poljoprivrede Prodavnica

Evo gde najviše grešimo – Ovo su 5 najčešćih ZABLUDA u baštovanstvu

Koliko puta ste pročitali „savet“ da što više đubrite vaše ukrasne biljke, one će više i brže cvetati. Ali da li je to baš tako? Osim ovog mi smo malo istraživali i saznali još nekoliko zabluda o baštovanstvu koji se mogu naći na internetu. Vreme je da ih razbijemo.

 

Internet je pun kojekakvih saveta o čuvanju biljaka, zaštiti i đubrenju. Ipak, istina je malo drugačija. Mi smo saznali u šta sve „verujemo“ a ne bi trebalo.

Ako listovi i cvetovi na biljci izgledaju smušeno – razlog je nedostatak vode?

To zapravo deluje potpuno logično i često se dešava da je tačno, ali ovo definitvno nije jedini mogući razlog. Sušenje i blago opadanje listova i cvetova mogu da izazovu i različite bolesti ili insekti. Tako jedno stablo jabuke koje napadne crveni pauk može u potpunosti da se osuši preko noći iako je pala dovoljna količina kiše. Pre nego što zalijete vaše biljke sa smušenim listovima, proverite da li je zemlja zaista suva, jer prekomerna količina vode može da pogorša stanje zaražene biljke. 

Kada sadite drvo, što je veća rupa, to je bolje

Sigurno ste dosad negde naišli na uputstvo koje kaže da rupa za sadnju drveta mora biti dva puta šira i dva puta dublja od veličine korena drveta koje sadite. Kao razlog se često navodi činjenica da je korenovom sistemu potrebno više prostora da bi se pravilno i brzo razvijao.

Na ovaj način možete skratiti životni vek drveta. Ako iskopate preduboko rupu ispod korenovog sistema, drvo će polako propadati sve dok zemlja u potpunosti ne slegne. To će uzrokovati da baza stabla bude ispod odgovarajućeg nivo a to je siguran način da se drvo zarazi gljivičnim bolestima. Postarajte se da se korenov sistem nalazi na čvrstom tlu kada ga sadite. Takođe, to koliko je široka rupa, apsolutno nema nikakve veze sa napredovanjem i rastom drveta.

Borove iglice povećavaju kiselost tla

Brojne baštenske biljke, uključujući i borovnicu, rododendron, azaleju i gardeniju, teško uspevaju, osim ako je zemljita prilično kiselo (pH u opsegu 4,5-5,5). Neki delovi zemlje imaju prirodno kiselo tlo, posebno u oblastima sa velikim kišom poput dalekog juga. Mnogi ožda zato što na jugu postoji toliko borovih stabala, pojava da se lako dostupne borove iglice mogu pomešati u tlo da bi se pH smanjio. Ali to je bez osnova.

Đubrenje ukrsnih biljaka povećava cvetanje

Na polici u vrtnoj sredini naći ćete mnoga gnojiva, organska i sintetička, koja tvrde da promovišu veće i bogate cvjetove. Ovi proizvodi su neizmerno visoki u fosforu, koji ima indirektni odnos prema cvetanju, ali je samo jedna od mnogih stvari koje biljci treba da cvetano obilno cveta. Štaviše, tla sa nedostatkom fosfora su retka, a dodavanje više fosfora u tla koja već ima dosta nema uticaja na cveće vaše biljke. Međutim, višak fosfora je zagađivač, a ako vaše biljke ne apsorbuju iz zemlje, verovatno će završiti na najbližem vodenom putu.

Komentari