Kako da cveće u VAZI duže ostane SVEŽE

Kako da cveće u VAZI duže ostane SVEŽE

Cveće u vazi je veoma kratkog roka trajanja. Iako su buketi sveže ubranog cveća omiljeni ukras u domovima, već nakon nekoliko dana počinju da se suše i propadaju. Uz nekoliko trikova je ipak moguće produžiti im rok trajanja.

Cveće u vazi

Priprema cveća

Pre nego što vazu napunite vodom, potrebno je oprati je toplom vodom i pustiti da se prirodno osuši.

Količina vode kojom će se posuda nakon pranja napuniti zavisi od vrste cveća. Biljke sa drvenastim stabljikama, poput ruža, zahtevaju više vode, čak dve trećine zapremine vaze. Ako je u pitanju cvet meke stabljike, kao što je lala, dovoljno je napuniti polovinu vaze.

Kako uspešno da gajite orhideje u vodi

Korak koji se često preskače je skraćivanje stabljika. Preporučljivo je skratiti ih za nekoliko centimetara oštrim baštenskim makazama, vodeći računa da budu isečene pod uglom. Ako je stabljika ravno isečena, dodirivaće dno vaze čitavom svojom površinom, što će u velikoj meri smanjiti količinu vode koju cveće upija. Skraćivanje se ponavlja na svakih nekoliko dana.

Nakon što se cvet skrati, potrebno je orezati listove koji se nalaze ispod površine vode. Osim što će buket izgledati lepše, orezivanje će sprečiti pojavu bakterija koje mogu nastati pri dodiru listova i vode.

Pre nego što se cveće stavi u vodu, preporučljivo je da ona odstoji neko vreme. Mehurići vazduha će nestati, a temperatura vode će se prilagoditi sobnoj.

Cveće u vazi


 

Održavanje svežine cvetova

Svaka dva-tri dana neophodno je promeniti vodu u vazi i ponovo je oprati. Ako se pojavi osušeni ili oštećeni list, mora se ukloniti.

Savetuje se čuvanje cvetnih aranžmana na sobnoj temperaturi, ne izlažući ih toploti i sunčevoj svetlosti, kao ni direktnom uticaju svežeg vazduha. Nasuprot ustaljenom mišljenju da cveće u vazi treba držati kraj prozora, svež vazduh i toplota mogu ubrzati dehidrataciju.


Osim toga što ne bi trebalo da bude izloženo duvanskom dimu, cveće se ne sme nalaziti ni u blizini voća i povrća. Dim iz cigarete i ubrani plodovi emituju etilen, gas koji ubrzava propadanje cvetova.

Vaza sa cvećem se preko noći može odložiti u frižider. Povremeno izlaganje jako niskim temperaturama usporiće starenje i buket će izgledati sveže čak do deset dana nakon ubiranja.


Cveće u vazi

Proizvodi koji pomažu pri očuvanju svežine rezanog cveća

Pored različitih vrsta prihrana za cveće koje se mogu nabaviti u poljoprivrednim apotekama, za očuvanje buketa mogu se iskoristiti i proizvodi koji se već nalaze u većini domaćinstava.

Prihrana se može napraviti kod kuće: potrebno je pomešati kašičicu šećera, kašičicu običnog izbeljivača koji se koristi u domaćinstvu i dve kašičice limunovog soka.

Ako se metalni novčić stavi u vazu sa cvećem, počeće da ispušta kiselinu koja će usporiti rascvetavanje, pa će cvet duže trajati. Za bolji rezultat, u istu vodu se može dodati i kocka šećera.

Kao prihrana mogu poslužiti još neke neobične supstance: na primer, mala količina votke pomešana sa kašičicom šećera „nahraniće” cvet, a u te svrhe koriste se još i aspirin, izbeljivač i jabukovo sirće. Površina cveta koja se nalazi iznad vode može se naprskati malom količinom laka za kosu.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica