17 primera za JESTIVO CVEĆE [a možete da ga uzgajate u svojoj bašti]

17 primera za JESTIVO CVEĆE [a možete da ga uzgajate u svojoj bašti]

Postoji bezbroj načina da se koristi JESTIVO CVEĆE: sveže ili sušeno, celo ili kao začin, natopljeno u desert ili piće, sirovo, kuvano, pa čak i kiselo. Cveće je najbolje sveže kada se pojede nekoliko sati nakon branja, tako da ima smisla da ga uzgajate sami. I zaista se ne razlikuje od uzgoja cveća koje se gaji zbog ukrasne privlačnosti.

 

Jestivo cveće

 

Pravila upotrebe za jestivo cveće

Pravilo broj 1 jestivog cveća je znati kako ga identifikovati. Berite jestivo cveće po suvom, sunčanom danu. Većinu cveća treba brati kada je potpuno procvetalo i još nije počelo da vene. Brzo isperite cveće pod hladnom vodom ili ih iscedite u velikoj posudi za salatu u hladnoj vodi da biste uklonili prljavštinu i sitne insekte. Zatim nežno otresite vodu, ali ne tako snažno da uklonite polen, koji često ima mnogo ukusa.

 

Ako planirate da sušite cveće, stavite ga na papirne peškire ili čiste kuhinjske krpe u jednom sloju. Ostavite ih da se osuše na toplom, dobro provetrenom mestu, okrećući ih jednom ili dva puta dnevno. U zavisnosti od debljine i sadržaja vlage u cvetovima, ovo može potrajati nekoliko dana. Cveće možete sušiti i u dehidratoru, navodi The Spruce. Pratite uputstva i, baš kao i kod sušenja na vazduhu, pazite da se ne preklapaju.

 

Evo 17 primera za jestivo cveće koje možete uzgajati u vašoj bašti

 

UPOZORENJE


Jestivo cveće mora biti organski uzgajano. Koristite samo cveće sa lokacija na kojima nisu prskani herbicidi ili pesticidi.

Mnogo cveća iz rasadnika i cvećara je jako tretirano hemikalijama i nije pogodno za upotrebu. Uzgajanje sopstvenog jestivog cveća iz semena je često najsigurnija opcija.

 


01

Begonija (Begonia spp.)

Jestivo cveće: Begonija (Begonia spp.)

 

Cvetovi svih gomoljastih begonija (Begonia k tiperhibrida) i voštanih begonija (Begonia cucullata) su jestivi. Gomoljaste begonije su bolje za jelo, dok voštane begonije imaju blago gorak ukus. Uopšteno govoreći, begonije imaju kiselkast ukus sličan limunu sa hrskavom teksturom. Celo jestivo cveće se može dodati u salate, a latice se mogu koristiti kao ukras. Pobrinite se da tlo vaših biljaka begonije bude lagano vlažno, ali ne vlažno.


02

Pčelinji melem (Monarda didima)

Jestivo cveće: Pčelinji melem (Monarda didima)

Pčelinji melem je višegodišnja biljka sa šiljastim, cevastim cvetovima. I sveže lišće i cvetovi su jestivi. Odličan je za domaći puter, čajeve, ukrase za salatu i za ulivanje u sladoled. Umrtvite cveće (uklonite istrošene cvetove) da biste unapredili dalje cvetanje.

03

Neven (Calendula officinalis)

Jestivo cveće: Neven (Calendula officinalis) 

 

Neven, ili saksijski neven, su jednogodišnje biljke sa cvetovima nalik na tratinčice. Jedu se samo latice, pa ih pre upotrebe uklonite sa cvetnih glavica. Imaju začinjen, ljut, biber ili gorak ukus u zavisnosti od sorte. I dobri su za domaći puter, jela od pirinča i ukrase za salatu. Takođe se mogu osušiti i dodati kao ukras u supe, kao što su krompir, praziluk ili zimska supa od tikvica. Stisnite mlade biljke nevena da biste podstakli bujniji rast i na kraju više cvetanja. Takođe se može koristiti za dodavanje lepe, jeftine žute boje jelima, poput skupog šafrana.

04

Kamilica (Matricaria recutita, Chamaemelum nobile)

Nemačka kamilica (Matricaria recutita)

Kamilica (Matricaria recutita, Chamaemelum nobile)

 

Obe vrste kamilice (nemačka i rimska) su jestive. Nemačka kamilica (Matricaria recutita) je slađa i stoga se preferira u kulinarske svrhe. Kamilica ima cvetni, zemljani ukus nalik jabuci koji se često opisuje kao blago gorak. Može biti u stapa se u čajeve, koktele i deserte. Sveže ili sušeno cveće se može pržiti na puteru i mešati u vruće žitarice, kao što je ovsena kaša. Obavezno posadite kamilicu u dobro drenirano zemljište i nemojte je preterano zalivati.

05

Vlasac (Allium schoenoprasum, Allium tuberosum)

Jestivo cveće: Vlasac (Allium schoenoprasum, Allium tuberosum)

I vlasac i vlasac od belog luka su višegodišnje biljke sa jestivim cvetovima. Sakupite cveće odmah nakon što se otvore. Cvetove vlasca (Allium schoenoprasum) treba ubrati pre nego što postanu suvi i papirnati. Cveće ima suptilan ukus luka ili belog luka. Odlični su za domaći puter, sosove, kajganu, salate i namaze za sendviče. Cvetovi vlasca se takođe mogu koristiti za infuziju destilovanog belog sirćeta, koje postaje prilično ružičasto. Dajte vlascu sunčano mesto i pazite da zemlja bude ravnomerno vlažna.

06

Hrizantema (Glebionis coronaria)

Jestivo cveće: Hrizantema (Glebionis coronaria)

 

Cveće ove trajne biljke je jestivo cveće, ali saksije koje se prodaju svake jeseni u rasadnicima tretiraju se sa puno hemikalija i stoga nisu pogodne za jelo.

Za jestivo cveće, uzgajajte venčane hrizanteme (Glebionis coronaria) iz semena, sadite nakon opasnosti od mraza. U japanskoj kuhinji se široko koriste pod imenom šungiku. Cveće ima oštar, biljni, travnati i blago gorak ukus. Dobre su sveže ili sušene za ukrašavanje supa i salata.

07

Ljiljan (Hemerocallis fulva)

Jestivo cveće: Ljiljan (Hemerocallis fulva)

 

Sve sorte običnog ljiljana (Hemerocallis fulva) su jestive, uključujući i narandžasti ljiljan. I svi delovi biljke su jestivi, ali mišljenja se razlikuju o tome koji delovi su najprijatniji. Za početak, možete probati neotvorene pupoljke i latice. Imaju slatki i cvetni do biljni i blago metalni ukus kada se jedu sirovi. Dodajte isečene latice u salate i supe; neotvoreni pupoljci se mogu pržiti na puteru ili ulju. Ili pokušajte da ih napravite u fritulama. Obavezno podelite zrele grudve ljiljana da bi biljke bile zdrave i snažne.

08

Geranijum sa mirisnim listovima (Pelargonium spp.)

Jestivo cveće: Geranijum sa mirisnim listovima (Pelargonium spp.)

 

I listovi i cvetovi geranijuma sa mirisnim listovima su jestivi. Svi mirisi sa izuzetkom sorte „Citronella” su dobri za jelo: jabuka, đumbir, limun, limeta, muškatni oraščić, pepermint, ruža i đumbir. Sve u svemu, imaju ukus citrusa u kombinaciji sa mirisom sorte. Dobre su za ukrašavanje salata i za slatkiše. Izvan svojih zona otpornosti, ova biljka se često uzgaja kao jednogodišnja. Uzmite reznice u kasno leto da biste prezimili u zatvorenom prostoru za sledeću sezonu.

09

Hibiskus (Hibiscus rosa-sinensis)

Hibiskus (Hibiscus rosa-sinensis)

 

Veliki, živahni cvetovi ovog tropskog grmlja mogu se jesti sirovi ili sušeni. Imaju suptilno sladak i kiselkast ukus nalik na brusnicu ili nar. I idealni su za unošenje u pića, uključujući ledeni čaj i koktele, kao i za upotrebu u sladoledu i drugim desertima. Suvo cveće se takođe može koristiti u čaju. Obavezno održavajte tlo ove biljke ravnomerno vlažnim, ali ne i vlažnim.

10

Lavanda (Lavandula angustifolia)

Lavanda (Lavandula angustifolia) u šolji

 

Sakupite stabljike sa cvetovima kada se otvori samo oko trećine do polovine cvetova. Nemojte ih prati. Povežite stabljike u snopove i okačite th naopako da se osuši na dobro provetrenom mestu. Imaju cvetni, zeljasti i slatki ukus sa notama nane, citrusa i ruzmarina. Dobri su u marinadama, desertima, pićima i želeima. Pokušajte da dodate cveće u šećer za pečenje. Međutim, lavanda može biti nadmoćna, pa je koristite štedljivo.

11

Jorgovan (Siringa vulgaris)

Jorgovan (Siringa vulgaris)

Od različitih boja običnog jorgovana, mirisne ljubičaste i roze sorte su najbolje za kulinarsku upotrebu. Pre upotrebe, uklonite sve listove i stabljike. Cveće ima cvetni, mirisni ukus. Dobre su u domaćem puteru, dodaju se pićima i sirupima i kao ukras za kolače. Takođe se mogu umočiti u testo i pržiti ili kandirati. Orezujte jorgovan nakon što završi cvetanje da bi grm bio bujan.

12

Neven (Tagetes tenuifolia, Tagetes lucida)

Neven, Tagetes lucida Tagetes tenuifolia, Neven

 

Iako su ove jednogodišnje biljke često na vrhu lista jestivih cvetova, samo nekoliko vrsti nevena je ukusno, kao neven od mente Tagetes lucida i Tagetes tenuifolia. Cvetovi imaju cvetni ukus sa notama citrusa i bibera. Dobre su za ukrašavanje salata, zamrznute u kockama leda, posipane po posudama sa jajima ili dodaju boju jelima. Obavezno dajte svojim biljkama popodnevnu hladovinu tokom vrelih letnjih meseci.

Zanimljivo je da su ove biljke tradicionalno sušene i korišćene kao tretman za ujede zmija u Meksiku, a listovi su korišćeni kao lek za modrice u Peruu. Tagetes tenuifolia se takođe može koristiti kao tretman za stomačni grip u smislu lošeg varenja, zatvora, dijareje kod novorođenčadi.

13

Cvet jabuke (Malus spp.)

Cvet jabuke (Malus spp.)

 

Dok su cvetovi drveta jabuke jestivo cveće, drveće se obično prskaju hemikalijama za suzbijanje štetočina i bolesti, čineći cvetove neprikladnim za konzumiranje.3 Zato budite sigurni da znate kako je drvo tretirano pre nego što jedete cvetove. Imaju cvetni ukus koji je dobar u sladoledu, infuziran u želeu i dodaje se kao ukras salatama. Pošto su stabla jabuke sklona problemima sa štetočinama i bolestima, važno je pažljivo ih pratiti i tretirati probleme što je pre moguće kako bi sprečili da ugroze celo drvo. (Ipak, zapamtite, žrtvovaćete voće ako jedete cveće!)

14

Ruža (Rosa spp.)

Ruža (Rosa spp.)

 

Od hiljada sorti ruža, ruže iz nasleđa kao što su „Cesile Brunner“ i Rugosa ruže su najmirisnije, a samim tim i najukusnije. Briga o ružama često uključuje dosta hemikalija za kontrolu štetočina i bolesti. Dakle, ako planirate da berete ovo jestivo cveće, izaberite sortu otpornu na bolesti da biste ih uzgajali organski. Beli deo latica je gorak i treba ga ukloniti. Latice imaju cvetni, slatki, zemljani ukus. Dobre su u domaćem puteru i dodaju se šećeru, sladoledu, pićima, sirupu, medu, želeu i sirćetu. Mogu se koristiti i kao ukras za salate i kolače.

Sorte boja: ružičasta, crvena, bela, lavanda, žuta

Izlaganje suncu: potpuno, delimično

Potrebe za zemljištem: bogato, dobro drenirano

15

Cvet tikvice (porodica Cucurbitaceae)

Cvet tikvice (porodica Cucurbitaceae)

 

Biljke tikve razvijaju rumenilo muških cvetova pre ženskih cvetova, koje kasnije donose plod. Berite muške cvetove sa stabljikama kada se cvetovi potpuno formiraju i nabubre, ali pre nego što se otvore. Najbolje vreme za branje je rano jutro. Isperite cvetove neposredno pre upotrebe i uklonite unutrašnju površinu (prašnik i tučak) i čašice (listovi odmah ispod cveta). Cvetovi tikvice imaju blag ukus koji podseća na tikvu. Dobri su punjeni sirom, pirinčem ili pasuljem; pečen kao gratin; ili premazane u tempura testo i pržene u dubokom prženju. Za fritule i nadev ostavite stabljike.

16

Ljubičica (Viola spp.)

 Ljubičica (Viola spp.)

 

Ljubičice su biljke koje snažno rastu i mogu brzo da prekriju baštu. Ali, ako ste zainteresovani za jestivo cveće, to može biti nešto sasvim drugačije. Mogu se koristiti sveže ili sušene, pružajući jak cvetni ukus sa slatkim notama. Dobre su za domaće putere i ukrase za salate, kolače i druge deserte. Takođe se mogu uliti u pića, sirup i žele. Ljubičica treba da ima hladovinu od vrelog popodnevnog sunca.

17

Cvet zove (Sambucus nigra)

Cvet zove (Sambucus nigra)

 

Zova je višegodišnji žbun sa velikim cvetnim glavama u obliku kišobrana. Obavezno koristite samo jestivo cveće, a ne bilo koju njegovu stabljiku. Cvetovi su slatki sa notama kruške i ličija. Dobre su za ulivanje u sirupe, lizalice, želee, sladolede i druge deserte. Cvetne glavice se takođe mogu umočiti u testo i pržiti u dubokom prženju, ili se mogu osušiti za čaj. Ova biljka se može lako širiti.

 

PRIJATNO!

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica