Aeroponika – gajenje velike količine biljaka na malom prostoru

Aeroponika – gajenje velike količine biljaka na malom prostoru

Ukoliko ste savladali koncept hidponije, onda vam nije ni stran princip akvaponije (gajenje ribe u okviru hidroponskog sistema), dok je poslednji trend u proizvodnji biljaka bez zemljišta aeroponika.

 

Vertikalna bašta u sistemu aeroponike - © Pixabay

Gajenjem biljaka po principu aeroponike, biljke nutrijente uzimaju iz “magle”. Ovaj koncept oslanja se na koncept hidponoji, u kojem se korenje biljaka nalazi u vodi bogatom hranivima, koja cirkuliđe uz pomoć pumpi. Kod aeroponije, koren biljke nalazi se u vazduhu a specijalizovani rasprskivači orošavaju koren biljke specijalnim tečnostima.

U ovom sistemu seme se stavlja u malene posude od stiropora, koje su izložene svetlosti i orošavanju. Ovakve posude od stipora drže stabljiku i koren u jednom mestu, kada biljka raste.

Prednost aeroponije

Iako zvuči nemoguće da se korenje razvija bez zemlje, ali zapravo ova promena prija korenu, dobija više kiseonika i brže raste. Reč je o sistemu koji veoma dobro koristi vodu, zatren sistem koristi čak 95% manje vode za navodnjavanje nego one koje se gaje u zemljištu.

Još jedna od prednosti je ta što biljke mogu da se gaje u velikim količinama i to u malom prostoru. Ovakav način gajenja biljka odličan je za gradove, smanjuje zagađenje okoline, upotrebu pesticida i pojavu insekata i bolesti. Problem sa bolestima i insektima rešava se sterilizacijom opreme.

Hidroponika - © Pixabay

Nedostaci hidroponije

Za efikasno funkcionisanje ovog sistema potrebno je malo finesa. Koncetracija nutrijenata u vodi mora da se održava u preciznim okvirima a čak i mali kvar na opremi može da izazove gubitak useva. Ukoliko rasprskivači ne reaguju na svakih par minuta, ako na primer nestane struje, korenje će se brzo osušiti. Takođe potrebno je i redovno održavanje kako ne bi došlo do začepljenja.


Takođe za potrebe ovog sistema troši se velika količine električne energije i to za pumpe i svetlo.

Koliko košta ovaj sistem

Ukoliko pravite sami jedan ovakav sistem koštaće oko 100 eura, ali kvalitetan profesionalni sistem sa automatskim praćenjem hraniva i pomoćnim sistemom za struju počinje od brojkom od četiri cifre.

Hidroponika - © Pixabay


Potencijalna oprema

Svi sistemi na ovom principu zahtevaju “držač za biljke da zadržava vlagu i sprečava svetlo da dospe do korena, i rezervorar za tečnost. Pored navedenog potrebno je razmatrati još nekoliko detalja.

Kod nekih sistema, biljke se postavljaju horizontalno, ali sve je češća primena vertikalne proizvodnje. Kod vertikalne proizvodnje, aparat za orošavanje može da se nalazi na vrhu pa gravitacija raspoređuje vlagu.


Još jedna bitna stvar kod ovih sistema je upotreba sistema sa nižim ili visokim pritiskom.

Sistemi sa nižim pritiskom, oslanjaju se na jednostvane pumpe za vodu koje se koriste za fontane i preko rasprskivača orošavaju korenje. One nisu toliko skupe i odlične su za “uradi sam” projekat. Mana kod ovih sistema je d ane mogu da proizvedu pravu rosu.

Sa druge strane za pravilno orošavanje i efetak rose, koriste se pumpe koje mogu da proizvedu veći pritisak i orošivači koji su u stanju da imitiraju ovu pojavu.

Šta sve može da se gaji ovim principom

U teoriji sve biljke mogu da se gaje ovim principom ali najčešće su to spanać, zelena salata, rukola, začinsko bilje, jagode, paradajz i krastavac. Za razliku od principa hidroponije gde gajenje korenastog povrća nije praktično, ovde je u potpunosti primenjivo.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica