Ako gajite cveće u PLASTIČNOJ SAKSIJI odmah prestanite! – Zašto su bolje SAKSIJE OD GLINE?

Ako gajite cveće u PLASTIČNOJ SAKSIJI odmah prestanite! – Zašto su bolje SAKSIJE OD GLINE?

Pri kupovini nove biljke treba obratiti pažnju i na posudu u kojoj ćete uzgajati biljku. A korišćenje saksija koje su napravljene od gline ima višestrukih prednosti po gajene biljke.

naređane plastične crne saksije

Na prvom mestu je neophodno da obratite pažnju na nekoliko stavki. Proverite kakvog je kvaliteta posuda, od kog je materijala, koja je njena dubina, i otkrijte koje karakteristike pored svega ovog ima. Tu spada i veoma važan element dekorativnost u vrtu, i kako ćete uskladiti lepotu biljke, saksije i mesta na kojem ste odlučili da je gajite.

Zašto su glinene saksije bolje?

A sada nekoliko reči o glinenim posudama. Ovaj prirodni materijal se koristi za izgradnju posuda koje će se zbog te prirodnosti uklopiti lako u ambijent i u odnosu na gajenu biljku. Glina je porozna, što znači da može upiti i propustiti veću količinu vode. Može da bude odličan izolator.

Pored toga, saksije od gline su dobre saksije za bilje koje ne traži mnogo zalivanja, poput kaktusa i sukulenata.

Ako je uporedimo sa plastikom ona se manje zagreva na suncu od plastike.

cveće u glinenim saksijama

Koje dimenzije treba da bude saksija?

Ako se odlučite za glinenu saksiju, onda je važno da se uputite u to kolike su dimenzije saksije neophodne biljci. To podrazumeva najpre adekvatnu dubinu, što otprilike znači da bi bilo dobro da vaša biljka bude najviše duplo veća u odnosu na saksiju. To je važno zbog dobrog balansa između korena i nadzemnog dela biljke.

Obratite pažnju i na širinu saksije. Dogodi se da određena saksija koja je nešto uža lepo izgleda, ali zbog tih dimenzija ipak ne odgovara toj vrsti biljke. Ukoliko ste odabrali višegodišnju drvenastu sadnicu ili citrus, sigurno da treba da uzmete širu saksiju.


glinene saksije različitih boja

Razlika između farbanih i nefarbanih glinenih saksija

U poređenju glinenih saksija koje su ofarbane i koje nisu, zaključuje se da su ofarbane saksije, takođe i prelakirane, slične po funkcionalnosti plastičnim saksijama. Sloj laka će otežati vodi da ode iz saksije.

Upotreba i značaj skasijske tacne

A sad i reč o upotrebi glinenih saksija u enterijeru. Napominjemo da je važno da znate da tacne koje stoje ispod posuda, i koje su napravljene od gline, zbog poroznosti mogu da ovlaže pod u zatvorenom prostoru.


Obratite pažnju da li se to dešava, ili se odmah na početku osigurajte stavljanjem plastične tacne ispod glinene, i rešite se problema vlažnosti na podu bilo koje zatvorene prostorije.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica