4 znaka da vaše sobne biljke venu i kako da to sprečite

4 znaka da vaše sobne biljke venu i kako da to sprečite

Nega sobnih biljaka deluje veoma jednostavno. Sve što je potrebno  da im obezbedite su svetlo i voda i ostaje vam samo da čekate da biljka poraste. Međutim, pored svih ovih stvari biljkama je potrebna stalna nega kako ne bi uvenule. Donosimo vam 4 znaka koji će vam pomoći da prepoznate da li vaše biljke venu i savete kako da to sprečite.

 

Sobne biljke - © Pixabay

Ako uočite da vaša biljka ima neki problem prvo što je potrebno da uradite je da ustanovite koliko dugo se ta biljka nalazi kod vas, odnosno koliko je biljka stara.

Ako je biljka kupljena ili posađena pre 2 meseca i tada ste uočili prve znake uvenuća, verovatno su problemi povezani sa manjkom svetlosti, cirkulacijom vazduha ili nepravilnim zalivanjem. Međutim, ako problem nastupi nakon nekoliko meseci starosti razlog uvenuća mogu biti insekti, prehrana biljke i slično.

Sobne biljke koje će podneti vaše zanemarivanje

Simptomi: Mekano i požutelo lišće

Ukoliko uočite ovaj simptom problem verovatno stvara velika količina vode kojom zalivate biljke. Proverite da li je zemlja vlažna i da li ima previše vode. Postarajte se da saksija ima odgovarajuće rupe za drenažu.

Sobne biljke - © Pixabay


Simptomi:
Suvo i braon lišće koje povremeno opada

Problem je nastao usled nedostatka vode. U tom slučaju potrebno je sipati vodu sve dok ne počne da izlazi na dnu saksije. Ipak, treba voditi računa da ne preterate sa zalivanjem. Vodu treba sipati lagano, i treba zalivati redovno.


Zalivajte onda kada na dodir zemlja deluje suvo. Kod zalivanja treba voditi računa o konzistenciji, odnosno treba sipati istu količinu vode u odgovarajućem vremenskom periodu.

SAVETI: Kako gajiti ruže na balkonu i u sobi

Obratite pažnju i da li različite biljke zahtevaju različitu količine vode u različitim godišnjim dobima i okolnostima. Naravno, na ovo utiču uslovi iz prostorija u kojima se cveće nalazi. Ako se u prostoriji nalazi klima, ili neko drugo grejno telo, zemljište se brže suši.


Sobne biljke - © Pixabay

Simptomi: Fina paučina i sićušni insekti

Paučina se obična javlja kada biljku napadnu štetočine. To mogu biti vaši, grinje i bele mušice. Ove napasti sa bolesnih često prelaze na ostale zdrave biljke u okruženju. Ako primetite da je vaša biljka pod opsadom izolujte je čim uočite problem.


Za početak rastvorite malo alkohola vodom i brišite listove biljke jednom nedeljno, tri nedelje za redom. Dok je pod “terapijom” biljku je potrebno skloniti sa svetlosti i od toplote kako biste smanjili stres kome su u tom trenutku nanošenja rastvora izloženi listovi.

Za manje biljke ide jedna kašičica alkohola na dve šoljice vode, a za veće biljke ne više od polovine šoljice alkohola na 3,5 litara vode. Ako slučajno nemate neki drugi alkohol kod sebe možete koristiti votku.

Sobne biljke - © Pixabay

Simptomi: “Neveselo” lišće i manjak zemlje u saksiji

Ovaj znak ukazuje na to da vaša biljka ima slabiju prihranu. Ovaj problem možete rešiti dodavanjem zemlje u saksiju ili presađivanjem u veću saksiju sa svežim zemljištem za cveće.

 

Izvor: Rodales Organic Life

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica