Zaštitite životinje od zime!

Zaštitite životinje od zime!

Uprava za veterinu resornog ministarstva dala je preporuke o načinu postupanja sa životinjama u uslovima ekstremno niskih temperatura. Držaoci domaćih životinja upozoreni su da su po aktuelnom Zakonu o dobrobiti životinja odgovorni za njihov život, zdravlje i dobrobit.

Vodite računa o vašim životinjama tokom zime - © Pixabay

Stočari moraju da preduzmu sve neophodne mere kako bi obezbedili da se životinjama ne nanosi nepotreban bol, patnjastrah i stres, odnosno povrede. U slučaju ekstremno niskih temperatura i obilnih padavina dužni su da obezbede zaštitu životinja od uticaja loših vremenskih prilika, redovnu ishranu i dovoljno vode.
 

Sneg povoljno utiče na sve poljoprivredne kulture

One moraju da imaju nesmetan i slobodan pristup štali ili nekoj drugoj vrsti zaklona kako bi mogle da se sklone od hladnoće. Kada su u pitanju konji, preporučljivo je da se prekriju ćebadima, koja će im pomoći da održe telesnu temperaturu i suvo telo. Važno je obratiti pažnju da se voda u pojilicama koje se drže napolju ne zaledi.
 

Kako životinje u Beogradskom zoološkom vrtu podnose niske temperature

Na niskim temperaturama treba pojačati ishranu životinja i davati je u neograničenim količinama. To će im pružiti neophodnu energiju.
 

Vodite računa o vašim životinjama tokom zime - © Pixabay

Kada je u pitanju prevoz životinja, posebna pažnja mora se usmeriti na plan puta i mora se dobro proveriti ruta kojom će se kretati prevoz, jer u ovakvim slučajevima može doći do blokade, zastoja i sličnog. Za telad mlađu od šest meseciždrebad mlađu od četiri meseca, prasad do 10 kilograma težine i jagnjad lakšu od 20 kilograma u vozilima obavezno treba obezbediti prostirku.
 

Pitali smo meteorologe: ima li kraja ovom minusu?

U slučajevima ekstremno niskih temperatura prostirku treba obezbediti i starijim, odnosno težim životinjama. Ako putovanje traje dugo, odnosno duže od osam časova, ventilacioni sistem u prevoznom sredstvu mora da bude takav da temperaturu u smeštajnom prostoru za životinje održava iznad nula stepeni.

U slučajevima ekstremno niskih temperatura nije preporučljivo izvođenje životinja na stočne pijace. Čak i ako su obezbeđeni odgovarajući smeštajni uslovi, treba uzeti u obzir negativne posledice koje mogu nastati tokom prevoza životinja do pijaca
 

Vodite računa o vašim životinjama tokom zime - © Pixabay

Od suštinskog je značaja da se na stočnim pijacama obezbede dovoljne količine vode, kao i alternativni izvori napajanja. Ukoliko to nije moguće, treba prestati s prijemom životinja.
 

Pijaća voda na Staroj planini trenutno vrednija od dijamanata!

Ukoliko se životinje smeštaju tokom noći u depoe stočne pijace, odgovorno lice mora da obezbedi funkcionalne prostorije i dovoljnu količinu prostirki, hranevode i zaštitu od loših vremenskih prilika.

Kućne ljubimce treba držati zatvorene i ni pod kojim uslovima ih ne treba dugo ostavljati. Izlaganje nosa, ušiju i šapa kućnih ljubimaca ekstremno niskim temperaturama može dovesti do smrzavanja i hipotermije. Iz tog razloga, kratkodlakim psima prilikom izvođenja, čak i u kratku šetnju, treba obući džemper.

Više o preporukama zaštite životinja u ekstremno hladnim uslovima možete pročitati OVDE

Tekst je originalno objavljen u časopisu Poljoprivrednik

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica