Saveti za ishranu novorođenih teladi tokom zime

Saveti za ishranu novorođenih teladi tokom zime

Tek rođeni mladunci krave na početku svog života zavise od majčinog mleka, i iz njega crpe veliku količinu energije. Zato im je veoma važno prilagoditi količinu dnevnog unosa tokom zimskih meseci. Pročitajte nekoliko praktičnih saveta kako da to uradite.

 

Ishrana teledi tokom zime - © Pixabay

U odnosu na ostale životinje, novorođeni mladunci krave su podložniji stresu od niskih temperatura. Veoma mali procenat masti u telu otežava im zadržavanje toplote, a samim tim omogućava lakše gubljenje iste. Prve tri nedelje života, stvaranje telesne mase teladi zavisi isključivo od mlečnih doza. Kako bi se sprečio gubitak ili pak preterano dodavanje telesne mase kod mladunaca veoma je bitna pravilna ishrana i zbrinjavanje teladi tokom zime.

Ishrana – napajajte telad više puta u toku dana sa većim količinama mleka. Takođe, kako bi se oni lakše izborili sa niskim temperaturama, dodajte im malo čvrste hrane.

Pročitajte:

Krava-tele sistem - © Pixabay Sistem krava-tele: Isplativ način tova u govedarstvu

Vreme –  Ukoliko planirate da promenite program ishrane teladi, unapred napravite plan i odredite datum kada ćete to uraditi. Ukoliko to uradite u jesen, držite se tog programa sve do proleća. Najgore što jedno tele može da doživi jeste promena pravila.

Voda – Postarajte se da mladunci dobiju svežu toplu vodu odmah nakon mleka. Mladunci će znati da cene i nagrade vaš trud time što će jesti više zrnaste hrane i nastaviti da dobijaju na telesnoj masi tokom zime.

Čista prostorija je važna za napredovanje teladi - © PixabayStarter smeša
– Čak i tokom hladnih meseci, veoma je važno da vodite računa o starter smešama. Pobrinite se da vaša telad pojede što je više moguće nekog kvalitetnog koncentrata, zrnevlja kukurza i nekih drugih žitarica. One podstiču razvijanje buraga i njegove mikroflore.

Okruženje – Suva i čista prostorija bez promaje, kao i čista slama i neka odeća za mladunce idealne su tokom zimskih meseci. Na taj način tele će svu toplotu i energiju zadržavati za sebe, jačati imunološki sistem i brže se razvijati.

Pripremanje mleka – Imajte u vidu da će se mleko koje se priprema tokom ekstremno niskih temperatura brzo ohladiti napolju. Najbolje je da zagrejete mleko na temperaturi od 35 do 40 stepeni celzijusovih. Tako zagrejano mleko pomešajte sa hladnim koje je stajalo napolju. Tako će temperatura mleka dostići idealnu temperaturu prilikom konzumiranja. Poželjno je da posedujete termometar kako biste mogli da odredite temperaturu.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica