Počeo izvoz jagnjadi na tržište Evropske unije

Počeo izvoz jagnjadi na tržište Evropske unije

Počeo izvoz jagnjadi na tržište Evropske unije - © Dejan Davidović/Agromedia

Pre nepunih mesec dana iz valjevskog kraja krenuo je izvoz kvalitetnih jagnjadi na tržište Evropske unije. Od ugovorenih 20.000 jagnjadi, iz valjevskog kraja u Makedoniju je već izvezeno 9.000 grla, odakle se jagnjeće meso plasira u trgovinske lance evropskih zemalja.

Do realizacije ovog značajnog posla za naše ovčare, u mesecima kada je cena jagnjadi po kilogramu žive vage u Srbiji bila i 160 dinara, došlo je zahvaljujući saradnji profesora Poljoprivrednih fakulteta u Skoplju i Beogradu.

Naime, akademiku prof. dr Cvijanu Mekiću i prof. dr Milivoju Čosiću sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu obratile su njihove kolege da vide da li u Srbiji mogu da obezbede dovoljne količine jagnjadi za izvoz u Makedoniju odakle bi jagnjeće meso izvozili za Hrvatsku, Nemačku, Italiju i Grčku pošto u Makedoniji postoji klanica sa izvoznim brojem za jagnjad na područje Evropske unije.

Potpisan je ugovor o izvozu 20.000 jagnjadi s tim što oni traže veće količine. Ovo je početak saradnje i trenutno se sklapaju kupoprodajni ugovori sa odgajivačima ovaca. Naredni korak je pravljenje dugoročnijih ugovora sa proizvođačima i otkupljivačima što je na ovoj kompaniji iz Popučaka koja treba da uspostavi kontakt sa svojim dobavljačima i dalje radi, sve dok se nestvore uslovi da i Srbija napravi jednu klanicu koja može da izvozi meso za Evropsku uniju“, kaže profesor Ćosić.

Počeo izvoz jagnjadi na tržište Evropske unije - © Dejan Davidović/Agromedia

Prema njegovim rečima, u Bujanovcu je nekada radila klanica 24 sata dnevno, ali je otišla u stečaj i zastoj je postojao sve do pojave klanice u Makedoniji.

„Ovo je posao za narednih 100 godina i ono što Srbija tržištu Evropske unije može da ponudi to je jagnjeće i juneće meso domaćeg šarenog govečeta u tipu simentalca „milanez“ po čemu smo prepoznatljivi kao proizvođači, imamo kvote za izvoz ali ih neispunjavamo“, navodi profesor Ćosić.

Otkup i izvoz jagnjadi za Makedoniju organizovan je preko valjevske firme „Gold Drove“, koja se deset godina bavi prodajom i izvozom stoke za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru za poznate kompanije. Distributivni centar poseduje objekat koji ispunjava sve neophodne standarde za izvoz živih životinja uz otkupna mesta u Peckoj, Leliću, na Stavama, Kosjeriću. Za nepunih nedelju dana pretežno sa teritorije Kolubarskog okruga i Obrenovca otkupe i za Makedoniju izvezu 2.500 jagnjadi težine od 30 do 35 kilograma.

„Da nije ugovoren ovaj izvoz proizvođači ne bi znali šta će sa jagnjadima. Cena je pala na 160, 170 dinara, nije bilo potražnje kod nas, a sada je došlo do promena i već smo izvezli oko 9.000 jagnjadi. Jagnjad od proizvođača otkupljujemo po ceni od 200 do 220 dinara za kilogram žive vage“, rekao je Nenad Simić, vlasnik firme „Gold Drove“ iz Popučaka kod Valjeva.


Kako sam kaže, nije to neka cena, trebalo bi da bude i viša za nekih 10 do 20 dinara, ali to ne zavisi mnogo od njih.

Počeo izvoz jagnjadi na tržište Evropske unije - © Dejan Davidović/Agromedia

„Mi ne možemo da budemo konkurentni, jer ako dođe do poskupljenja jagnjadi u Srbiji a to se nije desilo u Rumuniji i Bugarskoj gde su jagnjad jeftinija, tada automatski zaustavljamo posao i nema izvoza”, navodi Nenad.


Vlada Šainović iz Grabovca kod Obrenovca, koji se bavi tovom svinja, teladi i jagnjadi kaže da izvoz jagnjadi u Makedoniju može da podstakne odgajivače da povećaju svoja stada. Kaže da je zadovoljan saradnjom sa Simićem i da je  ovaj izvoz doveo do povećanja otkupne cene jagnjadi na našem tržištu.

„U ovoj situaciji smo pokušali da spasimo što se spasti može i dobro je da su proizvođači zadovoljni sa ovim što smo uradili. Oni nisu znali šta će sa jagnjadima, nisu sposobni da proširuju kapacitete, to im je višak robe a ujedno im treba „svež“ novac za obrtna sredstva i dalju proizvodnju. Velika je greška što mi direktno ne izvozimo već idemo zaobilaznim putem. Sigurno bi na taj način naši proizvođači mogli da imaju veće cene jagnjadi što ona svakako zaslužuju jer imaju kvalitet“, istakao je akademik prof. dr Cvijan Mekić i ukazao da se mora raditi na poboljšanju rasne strukture i uslova isporuke jagnjadi odnosno njihovog kvaliteta.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica