Ponašanje živine: Zašto je kokoškama bitno kupanje u prašini

Ponašanje živine: Zašto je kokoškama bitno kupanje u prašini

Ponašanje živine: Zašto je kokoškama važno kupanje u prašini-© Pixabay

Ukoliko gajite kokoške u zatvorenom ili malom ograđenom spoljnom prostoru jako je važno da im obezbedite deo, gde će moći da se okupaju. Kupanje u prašini je važan deo ponašanja živine i ona im pomaže da se očiste od spoljnih parazita. Ovu kupku možete i sami da im napravite, a mi vas donosimo i tačan recept kako to da uradite jednostavno i lako.

Prostor za kupanje u prašini je izuzetno dragocen za kokoške, jer se tako rešavaju napasti poput vašiju i grinja. Ako ste početnik i primetite ovu vrstu aktivnosti kod vaših koka to znači da su sretne, jer ste im pružili dobre uslove. Primetićete da čak i pokazuju to zadovoljstvo, jer zatvore oči nakon dobrog kupanja u prašini.

Kako izgleda proces kupanja u prašini

Kokoška koristi rastresito tlo, grebući zemlju kao da traži hranu, sve dok ne napravi ovalno udubljene. U zavisnosti od vremena, obično odabere sunčano mesto za hladne dane ili zasenjeno kada je vrućina. Zatim se spusti u rupu koju je napravila, zauzimajući položaj kao da leži na jajima.

A, onda sledi pravo kupanje.

Ponašanje živine: Zašto je kokoškama važno kupanje u prašini-© Pixabay

Nagnuće se na jednu stranu, nogom će naterati prljavštinu na svoja leđa. Ispraviće se, nakostrešiti perje i protresti prljavštinu u pokušaju da se u potpunosti prekrije. Za to vreme, istrljaće prašinu po boku i zatiljku. Ako na tom području u bilo kom trenutku nedostaje prašine, kljunom će da približava prašinu u rupu u blizini svojih prsa.

Ovaj proces može da traje dosta dugo, jer ptica ponavlja postupak udaranja, valjanja i trešenja prašine na sebe. Kada ga završi, zatvori oči i ostaje opuštena na svom mestu ili može da ustane i ponovo krene u potragu za hranom.

Domaća kupka za kokoške

U slučaju da vaše kokoške ne mogu slobodno da se gaje ili žive u području gde je zemlja tvrda i dosta glinovita, zbog čega im je teško da pronađu rastresito tlo, razmislite o tome da im omogućite domaću mešavinu kako bi mogle da naprave svoju kupku od prašine.

Za pravljenje domaće mešavine potreban vam je dublji okvir u koju ćete staviti smesu i gde će kokoška moći da uskoči. U tu svrhu može da vam posluži stara guma, dečiji bazen, ili kutije za smeće. Ako je jato malo veće, dečiji bazen je idealna opcija, jer omogućava da se u isto vreme kupa više ptica, umesto da se bore oko malog prostora.


Iako se recepti za smesu razlikuju, osnovni sastoji su zemlja i pesak. Ostali sastojci mogu da uključuju drveni pepeo, prehrambenu dijatomejsku zemlju (DE) i sušeno bilje poput lavande ili mente.

Pri upotrebi dijatomejske zemlje treba biti na oprezu ako je smesa previše prašnjava, jer može da vam iritira nos. Obavezno pratite uputstva i mere opreza na etiketi pakovanja.

Jedan od najčešće korišćenih recepata je:


  • 2 dela rastresitog tla,
  • 1 deo peska,
  • 1 deo ohlađenog drvenog pepela,
  • 1/2 dela dijatomejske zemlje,
  • Opciono: 1/2 dela sušenog u prahu začinskog bilja (lavanda, menta, ruzmarin).

Izvor: Mother earth news

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica