Od pilića do kokošaka – Evo šta morate znati o ovom načinu uzgoja!

Od pilića do kokošaka – Evo šta morate znati o ovom načinu uzgoja!

Kako započeti uzgoj kokošaka od malih pilića-© Pixabay

Ako se odlučite za organski uzgoj kokošaka i kupujete male piliće, moraćete da ih kupite u onom broju, koji će omogućiti pravilno i potpuno uklapanje u sredinu gde će odrastati, kao i da im obezbedite uslove za pravilan razvoj.

Staro pravilo je bilo da se poruči najmanje 30% više pilića nego što zapravo želite da imate u matičnom jatu, a zbog različitih rizika koji mogu i često se dešavaju. Ukoliko se svi pilići kupuju iz jednog mesta trebalo bi pretpostaviti da su svi iste rase i da su u punom srodstvu ili polubraća-polusestre.

Ukoliko se proizvode male serije pilića, može da se desi da dobijete samo jedan pol ili nedovoljan broj jednog pola da biste mogli da napravite bilo koju uzgojnu grupu. Zbog toga su male serije zapravo način upotpunjavanja jata.

Iz jedne partije od 25 izleženih pilića iz istog legla, možda je najbolje čemu se možemo nadati jedan dobar uzgojni trio i jedan ili dva dodatna uzgojna para. Višak mužjaka može da se pokaže neprocenljivim u slučaju neočekivanog gubitka usled smrti. Takođe, nekoliko dodatnih mužjaka uvek treba da se zadrži kao osiguranje za sledeću uzgojnu sezonu.

Kako započeti uzgoj kokošaka od malih pilića-© Pixabay

Verovatno najbolja strategija je da se započne sa kupovinom pilića iz različitih izvora.

Najnoviji trendovi pokazuju da 25 pilića prirodno odgovara današnjim uslovima uzgaja manjih jata peradi. Mogu se čuvati u malim, jeftinim objektima i nisu poduhvat koji će vas odvesti u bankrot.

Piliće je potrebno poručiti što je ranije moguće u godini. Pilići koji su se kasno izlegli rastu sporije, jer se smanjuje broj sati dnevne svetlosti i postoji potencijalna opasnost da se neće razviti u potpunosti, i postići punu produktivnost kasnije tokom godine.

Nemojte se ustručavati da postavljate teška pitanja uzgajivačima; morate da znate što više o uzgoju i poreklu pilića.


Nakon što ste kupili piliće, trebalo da imate već postavljeno mesto za njihovo smeštanje, a ono bi trebalo da bude zagrejano najmanje 24 sata pre njihovog dolaska.

Odvojite vreme da ih pažljivo smestite i dobro osmotrite svako pile, kako biste primetili nedostatke ili probleme.


Pod njihovog smeštaja treba prekriti papirnim ubrusom. On će napraviti neklizajuću površinu koja će da spreči problem sa razvojem nogu. Možete da ga uklonite za nekoliko dana, kada pilići ojačaju.

Prva dva puta malo zagrejte vodu za piće, a  četvrti dodajte dve ili tri kašičice belog šećera. Ponudite im ovo dan ili dva kako biste novopridošlim pilićima dali dodatni energetski podsticaj. Zatim, nekoliko dana u nedelji dodajte vitaminski-elektrolitni proizvod u vodu za piće.


Jednom nedeljno obavezno operite pojilice.

Ako se desi da vam je nestalo startera pri ruci, ponudite pilićima ono čime su se već hranili – jaje. Sitno naseckano, tvrdo kuvano jaje na sobnoj temperaturi može da im se ponudi na nivou poda nekoliko minuta dnevno. Ponudite samo ono što će pojesti za kratko vreme, a zatim pažljivo očistite sve preostale tragove.

Izvor: Eco farming daily

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica