Iz ugla proizvođača: Gaji ovce već 13 godina

Iz ugla proizvođača: Gaji ovce već 13 godina

Mušikić Svetislav iz Vrbasa gaji ovce već 13 godina i sada ima oko 150 ovaca, od kojih su stotinak umatičenih. A za sve je, kako kaže, kriv njegov prijatelj.

Muškić je počeo da se bavi ovčarstvom kupovinom 6 ženskih i 1 muškog jagnjeta rase Il de Frans, vodeći se starom narodnom poslovicom: „Sto ovaca – dvesta jaganjaca“. Pre 12 godina je počeo da ih matiči i sada ima oko sto umatičenih.

On se bavi prodajom starih ovaca, umatičenih ženskih jagnjadi i umatičenih ovnova. Problema sa prodajom nema, a najviše kupaca ima iz Vojvodine.

Jagnjad ne prodaje ispod 40 kilograma, a kako sam kaže, računicu nije pravio. Dovoljno mu je da živi i dopuni prihode, jer je penzija jako mala i nije dovoljna.

Naš sagovornik je porodičan čovek i smatra da je ovo porodični biznis. Ima sina, tri ćerke i čak jedanaest unučadi. Svi dolaze i pomažu. Državna redovno plaća subvencije – 7.000 dinara po grlu.

Ukoliko bi neko mlađi želeo da započne da gaji ovce, Svetislav ga ohrabruje, samo ako ima uslove i  bar 10 hektara zemlje kako bi sam proizvodio stočnu hranu.

Sagovornik: Svetislav Muškić, Vrbas

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica