Odustaje od gajenja mangulica – niko ih neće!

Odustaje od gajenja mangulica – niko ih neće!

Milinko Vasiljević iz Gornje Trnave kod Topole jedan je od retkih uzgajivača mangulica u Šumadiji, ali je na korak da odustane od ovog posla. Kao razlog navodi nisku cenu žive vage mangulica i besparicu kod potrošača, uprkos tome što su meso i proizvodi zdravi za ishranu.
 

Milnko u oboru sa svinjama - © Foto: Biljana Nenković

 

Ovaj odgajivač je pre četiri godine nabavio prve mangulice i pun nade u uspeh započeo posao na svom imanju. Tada je cena mesa bila od 2,5 do 3 evra i činilo mu se da će uspeti da zapati krdo i do 120 mangulica, što mu je bio prvobitni plan. Međutim, cene su krenule nizbrdo, potražnja je mala, a proizvodi nisu toliko popularni koliko se očekivalo.
 

Uprkos tome što se propagira da je slanina od mangulica zdravija, da je zajedno sa mašću, čvarcima ili kobasicama bolja za ishranu i da nema holesterola, slaba prodaja isprazniće Milinkovu štalu. 

Standard ljudi je takav da su kupci mangulica veoma retki. Zbog nedostatka novca prodaja je pala. Sve što sam prodao, bilo je preko interneta, a kupovali su retki vlasnici restorana ili porodice. S druge strane, u Srbiji još uvek nije toliko popularno meso i mast od mangulica. I uvoz mesa iz Evropske unije doprineo je ovakvoj situaciji. Svi se rukovode onom ’daj šta daš’ i odu u kasapnicu gde je jeftinije. A tamo, šunka i pršuta po ceni od 450 dinara. To nije realna cena“, kaže Milinko Vasiljević iz Gornje Trnave.

Upoznajte zlatara koji je odlučio da postane svinjar

 


Slanina od mangulica - © Foto: Biljana Nenković

U oboru Vasiljevića sada ima tridesetak mangulica. I njih bi da raskrčmi, čime bi definitivno odustao od gajenja ove vrste svinja.

Kako žive divlje svinje u domaćim uslovima


Imam dva sina, i razmišljao sam da bar jedan uzme ovaj posao i obezbedi egzistenciju svojoj porodici. Međutim, sad sam se našao u ćorsokaku. Planirao sam da kupim i šumu za uzgoj mangulica, ali evo, odustao sam“, dodaje Milinko.
 

Mast od mangulica - © Foto: Biljana Nenković


Uprkos tome što se propagira da je slanina od mangulica zdravija, da je zajedno sa mašću, čvarcima ili kobasicama bolja za ishranu i da nema holesterola, slaba prodaja isprazniće Milinkovu štalu. Ovaj nekadašnji građevinac uložio je dosta novca u objekte. Na porodičnom gazdinstvu ima pokriveno preko 2.000 kvadratnih metara prostora. Gaji ovce, guske, ćurke, imao je i krave, bikove, koze. U svom posedu ima 20 hektara zemlje i sve potrebne mašine. Za sada je proizvodnja mešovita. Ali, kaže, još ne može da nađe računicu na osnovu koje bi se opredelio šta da odgaja, a da mu se to isplati.
 

Standard ljudi je takav da su kupci mangulica veoma retki. 

„Sve je neizvesno. I u ovim godinama života nisam pametan šta sada da radim. Na korak sam da prekinem sa uzgojem mangulica. Ne vidim nikakvu profitabilnost i zbog toga stajem s tim. Da biste došli do tovljenika potrebno je godinu i po dana. Za to vreme, cena padne do neisplativosti“, kaže Milinko.

Saznajte kakvo je stanje u svinjarstvu u našoj zemlji!

 

Milinko Vasiljević, odgajivač mangulica - © Foto: Biljana Nenković

Cena po kilogramu žive vage mangulica sada je evro i po. Po toj ceni njeno gajenje nije isplativo. Pre nekoliko godina kada je cena bila do tri evra, to je bilo isplativo, tvrdi ovaj odgajivač.

Sagovornik: Milinko Vasiljević, odgajivač mangulica
Foto: Biljana Nenković

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica