Imena bikova – Kako izbeći parenje u srodstvu

Imena bikova – Kako izbeći parenje u srodstvu

Od jula 2010. godine u Nemačkoj i Austriji zajednički se sprovode nova dogovorena pravila za davanje imena bikovima koji se koriste u veštačkom osemenjavanju. U bazama podataka o bikovima koji su korišćeni u osemenjavanju u proteklih nekoliko desetina godina nalazi se više od 17.000 bikova.
 

Stočari imaju velike poteškoće oko odabira bikova za pojedinačno osemenjavanje - © Pixabay

Često se dešava da i više bikova nosi isto ime, naročito u nekim dominantnim linijama u kojima je postalo teško smišljati nova imena. Takođe, česte su situacije da bikovi sa istim početnim slovom imena nisu iz iste linije i obrnuto, zatim da bikovi sa različitim početnim slovima imena pripadaju istoj liniji, a ponekad su i u vrlo bliskom srodstvu.

Kako je i zašto stočarstvo u Kaoniku isplativo zanimanje?

Sve to stvara velike poteškoće odgajivačima kod odabira bikova za pojedinačno osemenjavanje, pa se dešavaju neželjena sparivanja u srodstvu. Da bi se taj problem umanjio i odgajivačima olakšalo osemenjavanje i izbor bikova, uvedena su nova pravila kojih bi trebalo svi da se pridržavaju kod uvođenja novih bikova u matične knjige.

Stočarstvo u Pirotu oživljava svoju staru slavu

Kao pomoć farmerima, stočarima i veterinarima oko izbora odgovarajućeg bika simentalske rase čije se seme koristi za veštačko osemenjavanje u daljem tekstu date su neke linije kod kojih je došlo do promene početnog slova imena bikova.
 

Linija Horex

Svi novi bikovi iz podlinije Hodscha (naslednik Hippo) nosiće imena na slovo „J“, kao što većina bikova naslednika bika Horwein (podlinija Horror) nosi imena na slovo „W“.

Zasušenje muznih krava
 


Linija Redad

Najzastupljenija linija u simentalskoj populaciji je linija Redad, koja se deli na tri podlinije, a podlinije Radi i Renner imaju svaka još veliki broj bikova naslednika. Ovde je potrebno voditi računa kod osemenjavanja da bi se izbeglo srodstvo.

Zbrinjavanje teladi nakon telenja
 

Linija Humberg

Svi novi bikovi iz linije Humberg (naslednici Harvester, Humat, Hupsal i dr.) nosiće imena na slovo „O“.


Wille, HB-2084 je trenutno najbolji simentalski bik. Potiče iz čuvene Hororove linije. Pored odličnih rezultata u proizvodnji, kćerke se odlikuju veoma dobrim osobinama fitnesa, posebno za dugovečnost, perzistenciju i broj somatskih ćelija. Zbog lakoće telenja preporučuje se za osemenjavanje junica.

Autor: spec. dr vet. Igor Prka


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica