Izazovi u ribarstvu: Uticaj koi herpes virusa na šarana

Izazovi u ribarstvu: Uticaj koi herpes virusa na šarana

Često kada se govori o bolestima, govori se o onima koje napadaju voće, povrće, žitarice, ali i stoku. Ipak, mali broj ljudi zna da je koi herpes virus veoma opasan i da može da nanese ogromne gubitke u proizvodnji ribe. Kako se boriti sa ovom bolešću i o čemu sve uzgajivači riba moraju da vode računa, saznajte u nastavku.

Poslednjih par godina imamo smanjenje broja šarana zbog pojave koi herpes virusa. Reč je o virusu koji muči šaranske proizvođače i koji je smanjio proizvodnju za gotovo 50 odsto. Prema rečima prof. Dr Zorana Markovića, to je iniciralo i rast cene šarana na tržištu, pa se može zapaziti da je cena šarana dostigla cenu pastrmke.

Kao i svaki posao, da biste se bavili ribarstvom, taj posao mora da se voli, ali moraju da se znaju i najosnovnije stvari.

Morate da znate najosnovnije stvari o toj vrsti, šta su njeni zahtevi, šta su opasnosti. Dobro je konsultovati se sa stručnjacima iz te oblasti, a dobro je obići bar 3-4 proizvođača koji imaju ribnjak slične veličine kako bi videli šta nas to čeka u budućnosti“, savetuje profesor Marković.

Prema njegovim rečima, na ribarstvo treba gledati kao na uzgoj bilo koje druge životinje. Ribe kao i sve druge životinje imaju svoje bolesti. Ukoliko dođe do njih, neophodno je konsultovati lica koja su stručna, odnosno koja su se školovala za tu oblast.

Jedna od njih je i već pomenuti koi herpes virus za koji ne postoji rešenje. Zapravo, postoje vakcine koje su ograničenog trajanja. Kako profesor navodi, vakcinu su razvili u Izraelu, ali tamo proizvodnja šarana traje mnogo kraće i zaštita je „kratkog daha“. S obzirom da kod nas proizvodnja šarana traje dve do tri godine, kod nas se ova vakcina ne primenjuje.

Sagovornik: prof. Dr Zoran Marković

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica