Novi način uzgoja: Ishrana riba otpadom iz pivara, vinarija i destilerija

Novi način uzgoja: Ishrana riba otpadom iz pivara, vinarija i destilerija

Sama ideja da se u ishrani riba koristi otpad koji nastaju uzgajanje drugih životinjskih vrsta i kultura nije ništa novo. Međutim, u zapadnom delu države Njujork, pored jezera Iri, pokrenut je jedan neverovatan projekat. Naime, ribe koje se tamo uzgajaju hrane se isključivo „otpadom“ iz okolnih destilerija, vinarija i pivara.

Som - © Pixabay

Akvaponika predstavlja kombinaciju hidroponike i ribarstva. Za gajenje određenih biljaka koristi se voda, minerali, kao i izmet riba. Biljke na taj način uzimaju sve to se nalazi u ribnjacima i onda tako ne ostaje otpad.

Ipak, poseban način primene akvaponike primenjen je u Vestfildu, zapadnom delu države Njujork. Ovaj sistem je dizajniran tako da se sav „otpad“ koji nastaje u procesu pravljenja alkohola koristi u prirodnom lancu ishrane, odnosno za ishranu riba koje se tamo uzgajaju. Sve počinje sa ostacima žitarica koje ne sadrže šećer, a koje ostaju prilikom proizvodnje određenog alkohola ili piva. Ovi ostaci se često koriste za ishranu stoke i za kompostiranje. Ostaci su puni korisnih mikroba kojima se hrane drugi, veći organizmi kao što su larve i crvi. Na kraju, ti crvi i larve se daju ribama.

Mikrobi imaju još jednu veoma važnu ulogu. Naime, oni učestvuju u prečišćavanju vode, nebitno da li je reč o ribnjacima ili nekim većim jezerima u kojima se nalazi riba. Ovim način uzgoja, kreatori ovog sistema, ističu da nema bacanja kao ni zagađenja životne okoline. Na kraju, sav otpad koji nastaje prilikom uzoja riba moe biti iskorišćen za proizvodnju biljaka.

Ovim principom akvaponike uzgajaju se određene vrste grgeča, som i još neke vrste riba koje su karakterističe za Severnu Ameriku. U planu je i uzgoj lososa i jezerske zlatovčice, korišćenjem ovog metoda.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica