“Dani ribolova” u Janošiku: ribolov za ljubitelje specijaliteta i buduće generacije

“Dani ribolova” u Janošiku: ribolov za ljubitelje specijaliteta i buduće generacije

Nalazimo se ovde, blizu kanala Dunav-Tisa-Dunav, i želimo vam predstaviti poseban događaj. U pitanju su tradicionalni  “Dani ribara” Jermenovci-Janošik, koji se održavaju svakog septembra. Ovi dani su nazvani po mestu gde se manifestacija održava, na obali kanala Dunav-Tisa-Dunav. 39. put se ljubitelji riblje čorbe skupljaju i dele svoju ljubav sa posetiocima i mladima.

 

 

 

Zanimljivosti koje donose “Dani ribara”

Naše mesto domaćin je Janošik, odnosno održava se na toj strani, dok je Udruženje ribolovaca Jermenovci, koje broji oko 200 članova trenutno neaktivno. Članovi ovog udruženja su pravi zaljubljenici u prirodu i redovno se okupljaju kako bi negovali svoju strast prema ribolovu. Ova manifestacija traje dva dana, subota je dan za pionire, nedelja za seniore.

Najteža riba koja je ulovljena je som od 72 kilograma i to na keder! 42 kilograma uhvaćen je som na gliste. Važna je i razmena iskustava za opremu i tehnike ribolova.

Osim što se bave ribolovom, članovi udruženja aktivno sarađuju sa školama i decom, organizuju takmičenja, i tako prenose svoje bogato znanje mlađim generacijama. Takođe, ovi entuzijasti redovno sarađuju i sa drugim udruženjima ribolovaca iz Vojvodine.


“Dani ribara” za sve ljubitelje riblje čorbe i specijaliteta od ribe

Manifestacija “Dani ribara” privlači ljude iz različitih krajeva, a prilika je da se probaju specijaliteti od reke. Posebno su poznati po ukusnoj ribljoj čorbi, koja je prava poslastica za sve ljubitelje ribolova i dobre hrane, a tu su i girice i drugi riblji specijaliteti. Ovde se mogu naći deverika, babuška, som, smuđ, šaran, štuka…Ima i cvergle ili manjice, ribe koja je invazivna vrsta, poput korova ribljeg sveta koja jede druge ribe i veoma se proširila po našim vodama.


I dok ova manifestacija okuplja ribolovce i zaljubljenike u prirodu, ovakvi događaji su važni jer edukuju javnost o značaju očuvanja rečnih riba i njihovih prirodnih staništa. Kroz različite aktivnosti i takmičenja, članovi udruženja promovišu svest o važnosti očuvanja reka i ribljeg sveta.


Tako da, “Dani ribara” nisu samo takmičenje i zabava, već i prilika da se učimo i razmenjujemo iskustva o očuvanju prirode i tradiciji ribolova. Upravo ovo prenošenje znanja sa starijih na mlađe generacije čini ovu manifestaciju posebnom. Svi zajedno radimo na očuvanju reka i rečnih riba kako bi buduće generacije mogle da uživaju u bogatstvu prirode.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica