Recept za ukusnu domaću sardinu od rečne ribe

Recept za ukusnu domaću sardinu od rečne ribe

U vreme posta riba se često konzumira, a plemenitije vrste su često skuplje, posebno one iz uvoza. Bela riba često se zanemaruje, pogotovu ona koja nije dovoljno velika za filetiranje. Pored toga što je odlična za prženje na talandari, od nje može da se napravi i savršena sardina.

Spremljena sardina - © Pixabay

Iako se u ovom receptu ne koriste sardele, ukus je savršen. Za to možete koristiti bilo koju vrstu bele ribe, kao što su bodorka, babuška, deverika, crvenperka i druge. Ne treba da vas brine to što imaju puno kostiju, samo birajte manje komade, a tokom kuvanja kosti u potpunosti omekšaju. Ukoliko nemate ribolovca u porodici, ribu možete kupiti na pijaci ili uzeti od nekoga ko često ide u ribolov.

S obzirom na to da se sardina dugo kuva, time se jače ističe ukus ribe. Neki ne vole ribu upecanu zimi, jer ona prezimljava u mulju, pa ponekad ima intenzivniji ukus.

Pre kuvanja ribu treba oprati u više voda. Vodite računa da ništa ne ostane od prljavštine i krljušti.

Napomena: Ukoliko prilikom čišćenja ribe dođe do pucanja žučne kese, odstranite je da sardina ne bi bila gorka. Ukoliko dimite ribu, glave odstraniti nakon dimljenja.

Jedan od načina dimljenja ribe - © Pixabay

Za dodatni ukus sitna bela riba može da se nadimi. Za ovo se koriste mini-sušnice, koje se prave od limene buradi. Ukoliko rešite da dimite ribu, najpraktičnije je da se riba niže. Dimi se dok meso na stomaku ne počne da se odvaja. Odvajanje na mestu gde ste zasekli stomak je znak da je riba počela da gubi vlagu. Ne treba preterati u dimljenju, jer će riba biti tvrđa, a cilj je da riba poprimi blagi ukus dima.

Ribu ređati u željeni sud. Kad se naređa, red ribe posuti vegetom i nastaviti dok ne iskoristi pripremljena količina ribe. Soliti po ukusu. Dodati malo bibera, nekoliko listova lovora i nekoliko čena zgnječenog belog luka. Na kilogram ribe ide 1,5 decilitara ulja. U šerpu dodati ulje, čašu vinskog sirćeta i vodu dok tečnost ne oblije svu ribu. Peći u rerni na laganoj vatri, ili ako je u pitanju šporet na drva na samom kraju gde vatra nije toliko jaka. Da bi se kontrolisala temperatura, ispod šerpe često se stavlja crep ili cigla. Peče se od 8 do 12 sati sve dok mesto ne postane veoma meko. Povremeno dosipajte vodu da sardina ne ostane bez tečnosti. Na polovini pečenja dodati čašu belog vina radi pojačavanja ukusa. Nakon 6 sati kuvanja povremeno probajte ribu – cilj je da meso bude meko, a da kosti ne budu tvrde.


Pročitajte više na sličnu temu:

Novi način uzgoja: Ishrana riba otpadom iz pivara, vinarija i destilerija

Gajenje pastrmke: 6 osnovnih koraka za podizanje ribnjaka


Vodotok pod zaštitom, a vrste i dalje nestaju

Kupovina ribe za post u ribnjacima sve slabija


Komentari (1)

Dellija

2021-12-17 11:34:27

Za one koji nisu shvatili, termin sardina, koji obicno oznacava jednu i samo jednu vrstu sitne morske ribe, se u ovom tekstu koristi da oznacij, verujem vrlo ukusno i zdravo, jelo od recne ribe.

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica