PROTESTI SE NASTAVLJAJU: Ko beži od pregovora i obećanja?!

PROTESTI SE NASTAVLJAJU: Ko beži od pregovora i obećanja?!

Nedelja je bila sedmi dan kako se u Srbiji održavaju ponovni protesti poljoprivrednika. Oni su nastavili sa blokadom puteva, pretežno u Vojvodini. Protesti i blokade su održani na više od 15 lokacija.

 
 

Protesti i blokade nastavljaju se i u ponedelja

Poljoprivrednik Mileta Slankamenac izjavio je je za Nova.rs da će poljoprivrednici nastaviti sa protestima i blokadama i u ponedeljak. Paori planiraju da na ovaj način iskazuju zadovoljstvo dokle god njihovi zahtevi ne budu ispunjeni.


Saopštenje pančevačkih udruženja poljoprivrednika: PROTESTI do konačne POBEDE!

Šta kaže ministarka?

Jedna od stavki koju Ministarstvo nudi poljoprivednicima je akciza na dizel od 64 dinara po litru, dok bi zakonsko rešenje trebalo da bude 50 dinara po litru.

Ono što je poljoprivednicima, prema saznanju Danasa, najviše zasmetalo je to što ih je pozvalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, odnosno ministarka Jelena Tanasković.

Oni smatraju da ovim premijerka Ana Branbić i ministar finansija Siniša Mali bukvalno beže iz pregovora, iako su prvi pozvani da ispune obećanja data još kada su bile blokade u maju, koja su čak i potpisali.


 

 


Poljoprivednici koji blokiraju puteve dobili su poziv da dođu na pregovore u Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, saznaje Danas.

Poziv Minstarstva je dosta nejasan poljoprivednicima jer se u njemu nude rešenja koja na prvi pogled zvuči čudno.

Poljoprivrednici podsećaju da su u maju prekinuli blokadu upravo zbog pismenih obećanja premijerke i ministra finansija, te zato očekuju da oni pre formalnog kraja tehničkog mandata sadašnje Vlade Srbije ispune ono na šta su se obavezali.

Navode i da traktori ne bi danas bili na najvažnijim srpskim saobraćajnicama da je Vlada Srbije ispunila ono što je sama obećala.

Iz dopisa Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva upućenog poljoprivrednicima deluje da je ono spremno na dogovor i ispunjavanje većine zahteva za koje su se Brnabićeva i Mali već obavezali da će ispuniti.

Ostaje da se vidi da li će poljoprivrednici prihvatiti poziv ili će nastaviti da kao do sada insistiraju da predstavnici Vlade Srbije dođu kod njih, a da svi pregovori budu javni, uz prisustvo novinara koji će obavestiti javnost o dogovorenom.

Protestna vožnja u Novom Sadu je završena pred blokadu

Poljoprivrednici su završili protestnu vožnju traktorima kroz Novi Sad i stigli do Kaćke petlje gde su blokirali ulaz i izlaz na auto-put do 15 ili 16 časova.

Ne može se bolje opisati situacija nego kako je to gospodin Jovica Popović opisao:

“Znam druže. Primoran sam. I ja sam poljoprivrednik iz Vršca. Ove godine me grad uništio 50% plus niske cene otkupa.
Morao sam da prodam kombajn da bih izašao iz dugova. A isključivo živimo 20+ godina samo od poljoprivrede i proizvodnje.

U životu nisam imao goru godinu.

Da moram da razmišljam kako ću zimu da preživim.Misliš da se meni sad sa 42 prelazi na drugi posao?

A realno moral što se tiče poljoprivrede sam izgubio totalno. ****** su mi mater i sa kreditima i sa lizingom.
I sve najcrnje i najgore što možeš da zamisliš oko ekonomije sve mi se to izdešavalo.
A isključivo zavisim od poljoprivrede.

Na hiljadu načina sam tražio nešto dodatno da mogu da se uklopim sa poljoprivredom. Jednostavno nema ništa. I onda ispada onaj pametniji što je pre 20 godina otišao za Švicu nego li ja koji sam ostao navodno biće bolje poljoprivreda itd.
Bolje da sam sebi noge polomio nego li što sam ostao u ovoj prokletiji. Tako danas izgleda posle 20 godina.

S poštovanjem,

Jovica Popović”

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica