Bez pomaka nakon februarskih PROTESTA, a situacija za proizvođače mleka još NEPOVOLJNIJA!

Bez pomaka nakon februarskih PROTESTA, a situacija za proizvođače mleka još NEPOVOLJNIJA!

Udruženje proizvođača mleka Mačva koje ukuplja nekoliko stotina proizvođača mleka ove godine imalo je svoj stand na sajmu poljoprivrede koji se nedavno održao u Šapcu. Razgovarali smo sa njima kakva je njihova situacija sada i da li se nešto promenilo nakon februarskih protesta o kojima je i naš portal izveštavao.

Međutim, kako rekli ništa se nije promenilo od kada su posledni put svoje nezadovoljstvo izrazili u Beogradu, ispred zgrade Ministarstva poljoprivrede, demonstrativno prosipajući uvozno mleko, već se situacija može nazvati još težom.

prosipanje mleka

“Problem je svakim danom sve veći i veći i ništa do sada nije preduzeto kako bi se naši problemi rešavali…. Sada je još gore, mlekare ne plaćaju mleko redovno a u poslednje vreme otkupna cena mleka ide na dole”.

Cene mleka u otkupu se razlikuju od mlekare do mlekare i kreću se od 38 dinara pa do preko 70 dinara po litri.

Na pitanje koliko po kojoj ceni mlekara otkupljuje njegovo mleko, naš sagovornik Milan, nam je rekao da on dobija 63 dinara po litri mleka, za dnevnu količinu od 700-800 litara koje dnevno preda.

Izgubljeno poverenje u institucije

Nemam nikava očekivanja od nadležnih institucija jer ovaj naš problem traje već dugo. Do sada je zaklano oko 80.000 grla rogate stoke a od toga je oko 30.000 muznih krava.

Upitali smo Milana koja je to minimalna cena mleka u otkupu, sa kojom bi proizvođači bili zadovoljni i on nam je rekao da je to njamanje 78 dinara po litru, ali da za takvu cenu nema razumevanja.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica