Saopštenje pančevačkih udruženja poljoprivrednika: PROTESTI do konačne POBEDE!

Saopštenje pančevačkih udruženja poljoprivrednika: PROTESTI do konačne POBEDE!

Udruženje poljoprivrednika ,,Pančevački ratari”, Asocijacija ,,Agrarni forum” iz Pančeva i Udruženje ,,Građanska neposlušnost” Dolovo, objavili su saopštenje za medije povodom trenutne situacije u domaćoj poljoprivredi i protesta poljoprivrednika.

SAOPŠTENJE ZA MEDIJE

Pančevo, 13.11.2023.godine

Poštovani,

Kao što znate, mi smo se u Otvorenom pismu ograsili 09.oktobra 2023.godine u vreme kada se usvajao budžet R.Srbije i tražili da se agrarni budžet poveća na 10% budžeta Srbije i da se onda može isplatiti 400 evra po hektaru svim poljoprivrednicima. Kao što znamo, Vlada Republike Srbije i Ministarstvo poljoprivrede nisu ništa uradili po tom pitanju. Rezultat toga su današnji protesti poljoprivrednika. Mi apsolutno podržavamo proteste poljoprivrednika u celoj Srbiji.

Naša država i Vlada Srbije su glavni krivci za blokadu našeg tržišta, jer su u uslovima tržišne ekonomije zabranili izvoz naših žitarica i uljarica i time grubo narušili funkcionisanje našeg tržišta i izvoza. Mi koji se bavimo tržišno-izvoznom proizvodnjom smo potpuno blokirani od strane naše države, došli smo do toga da više ne možemo da obnavljamo poljoprivrednu proizvodnju, jer smo zaduženi do guše i više ne možemo da podižemo kredite, a svežeg novca nemamo. Ne znamo ni kako ćemo uopšte preživeti ?

– Država mora hitno da zabrani uvoz ukrajinskih žitarica i uljarica, kao što su uradili Mađarska, Poljska i Slovačka.
– Podržavamo podizanje subvencija na 35.000,00 dinara, iako smatramo i dalje da samo 400 evra po hektaru može da nas spase, kao što je u našem okruženju članica EU.
– Sve zemlje našeg okruženja imaju jeftiniji evro dizel za poljoprivredu, stoga treba u potpunosti ukinuti akcize i PDV za poljoprivrednike.
– Pošto smo mi, Banaćani, veliki proizvođači suncokreta, tražimo da Vlada Srbije i uljare doplate za suncokret uz akontnu cenu od 37-40 din. za kilogram svim poljoprivrednicima još 20. dinara za kilogram kao konačna cena.

Proteste treba nastaviti i održati dok Vlada Srbije ne bude spremna da u potpunosti prihvati zahteve poljoprivrednika – do konačne pobede !!!

Ovlašćeno lice za kontakte sa medijima i državom ispred sva tri udruženja
Jovan Negovan


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica