ČAŠA JE PRELIVENA: Proizvođači mleka najavljuju NOVI PROTEST – Uključuju se i stočari!

ČAŠA JE PRELIVENA: Proizvođači mleka najavljuju NOVI PROTEST – Uključuju se i stočari!

Protesti se nastavljaju, a ovog puta se proizvođačima mleka pridružuju i uzgajivači stoke. Nezadovoljni stanjem u mlekarstvu, niskim premijama i subvencijama proizvođači mleka najavljuju proteste u Beogradu.

proliveno mleko iz tetrapaka

Uzgajivači stoke i proizvođači mleka u Srbiji protestovaće u Beogradu sa zahtevom da se povećaju premije i subvencije, isplate dugovi po tom osnovu i zabrani uvoz mleka i mesa, rekao je danas predsednik Udruženja Sabor proizvođjača agroprivrede Srbije (SPAS) Zoran Milićević.

On je za agenciju Beta rekao da su nezadovoljni razgovorom sa ministarskom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Jelenom Tanasković, i da više ne mogu da imaju razumevanja za odnos države prema poljoprivredi. Dodao je da datum protesta još nije utvrđen, ali da će biti za nekoliko dana dok se završi organizacija tog skupa u Beogradu.

Proizvođači mleka traže veće premije

On je rekao da proizvođači mleka traže da se premija sa deset dinara po litru poveća na 20 dinara, utvrdi minimalna cena od 80 dinara, ograniči uvoz i isplate dugovi iz svih prethodnih godina.

Dodao je je ministarka Tanasković rekla da ima dugova i iz 2012. godine. Poljoprivrednici traže i da se formira radna grupa od predstavnika poljoprivrednika koji bi zajedno sa ministarstvom i vladom rešavali probleme u poljoprivredi.

Proizvođači mleka su pre samo nekoliko dana održali skup u Bogatiću, o čemu možete više da pročitate u ovom tekstu: Proizvođačima mleka dogorelo do noktiju, evo šta oni traže

Stočari nezadovoljni subvencijama

Stočari traže, kako je rekao, da se zbog visoke inflacije povećaju subvencije za krave sa 25.000 dinara na 40.000, za krmače sa 15.000 na 25.000, za tovljenog bika sa 15.000 na 25.000, za tovljene svinje sa 1.000 na 5.000 dinara, a da za jagnjad subvencija iznosi 3.000 dinara.

Milićević je rekao da su nezadovoljni i zbog toga što je za mesec dana skraćen rok za prijavu za subvencije za prvo tele, prasiće i jagnjad koji je, za drugu polovinu godine, tekao do kraja januara sledeće godine, a 2022. je zaključen 30. decembra.


Podsećamo, na sve probleme oko subvencija, država je nedavno najavila i da ukida carinu na uvoz prasadi, o čemu možete čitati ovde: Država ukinula carinu na uvoz prasadi! Mali proizvođači nezadovoljni

Izvor: Beta

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica