Na Rubu Provalije: Teška Borba Poljoprivrednika u Srbiji

Na Rubu Provalije: Teška Borba Poljoprivrednika u Srbiji

U jutarnjem programu televizije N1, Dragan Kleut, poljoprivrednik iz Banata, izneo je svoje viđenje trenutne situacije u poljoprivredi Srbije. Sa dugogodišnjim iskustvom u obradi zemlje, koju je sticao generacijama, Kleut je otvoreno govorio o izazovima sa kojima se suočavaju poljoprivrednici u Vojvodini. Njegova priča oslikava realnost mnogih koji se bave ovim poslom, ukazujući na sistematske probleme koji obesmišljavaju poljoprivrednu proizvodnju u zemlji.

„Mi se u Vojvodini tradicionalno bavimo poljoprivredom, zemlju smo sticali generacijama, nešto smo nasleđivali, nešto kupovali. Naučeni smo to da radimo, dobro radimo svoj posao i ne možemo tek tako da odustanemo, ali smo dovedeni u situaciju da je taj rad potpuno obesmišljen.

Poljoprivrednici ulaze iz kredita u kredit, da je ispunjen zahtev regulisanja tržišta žitarica u maju mesecu do ovog ne bi došlo. Takođe, da nismo imali zabranu izvoza koju je opet sprovelo Ministarstvo poljoprivrede i ova vlast, mi smo mogli da postignemo odličnu cenu naših proizvoda, jedinstvenu u poslednjih 50 godina i da napravimo ekonomske rezerve za neka teža vremena.

Sa ovakvim načinom otkupa, bez robne berze, kada neko bukvalno može da vam otme robu za koji god hoće novac, bez obzira na vaša ulaganja, ustvari se štiti uvozno-izvozni lobi i postavlja se pitanje šta vlast ima od toga.

Obesmišljena proizvodnja: Plodna zemlja, prazan džep

Poljoprivredna proizvodnje je potpuno obesmišljena. Ove godine sam imao prinose pšenice 7 t/ha i kukuruza 8,5 t/ha. Obrađujem 30 ha svoje zemlje.

Otišao sam da se razdužim i to za samo deo repromaterijala od 5 tona đubriva i hemijskih sredstava za zaštitu useva, kao i usluge kombajniranja, bez troškova nafte. Ostalo mi 4.000 EUR dugovanja.

Naftu sam isfinansirao iz drugih izvora – od plate, pošto sam zaposlen jer ne mogu da opstanem samo od poljoprivrede, sa 30 ha svoje zemlje. Zbog toga kažem da je totalno obesmišljena proizvodnja, jer radim svoju zemlju, ne zakupljujem, i pravim dugovanja na godišnjem nivou od nekih 7.000 evra. „

Njegova priča je snažan apel za promene koje su neophodne kako bi se očuvala vitalnost poljoprivrednog sektora u Srbiji.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica