Suva šljiva u deficitu: Razlog nepovoljna godina, ali i GREŠKE proizvođača

Suva šljiva u deficitu: Razlog nepovoljna godina, ali i GREŠKE proizvođača

Iako polovina proizvedene suve šljive u Srbiji dolazi iz Podgorine, ove godine ovog strateškog proizvoda, bar iz ovog dela Srbije, biće znatno manje na tržištu nego što je to uobičajeno.

Proizvođači kažu da je ova godina bila nepovoljna za gajenje voća. Skoro nije bilo godine da šljiva toliko truli, a i zbog manjeg roda ima proizvođača koji ove sezone nisu potpaljivali sušare. Zbog manjih količina osušene šljive proizvođači očekuju da će njena cena biti za 30 do 50 evro centi veća nego lani.

„Ove godine je bio slab rod, a i to što je rodilo bilo je lošeg kvaliteta, tako da smo odlučili da napunimo kace a nismo pokretali sušare, što je prvi put posle skoro 40 godina. Ne bi dobili neki kvalitet, a bila bi i mala količina. Pod šljivom imamo dva hektara i u proseku svake godine osušimo između tri do četiri tone, a ove godine smo toliko imali sirove, što je pet do šest puta manje nego ranijih godina’“, priča Čedomir Jovanović, voćar iz osečanskog sela Tuđin.

Teška godina za šljivu

Bez obzira na sve mere hemijske zaštite koje je primenjivao u svom voćnjaku, Radiđa Đurđević iz Osladića nadomak Valjeva, ističe da je ove godine bilo teško sačuvati rod. Šljiva je, napominje, dobro podnela i bilo je dosta roda, ali su kasni mrazevi i trulež ploda učinili svoje.

Bilo je teško odabrati zdravu šljivu za sušenje. Ipak ima šta da se ponudi, suva šljiva je dobrog kvaliteta, ali u odnosu na prošlu ovo je dosta lošija godina i što se tiče kvaliteta i rodnosti. Mislim da se skoro neće ponoviti godina kao što je bila 2019. Ove sezone je osušeno za nekih 40 odsto manje šljive nego prošle godine, mada je na jugu Srbije više rodilo nego kod nas ovde“, kaže Đurđević.

Prema njegovim rečima, pošto ove godine nema količina kao lane, on očekuje da će i cena biti veća u odnosu na 2019., kada se kilogram kretao oko jednog evra. Po njegovo proceni, sada bi trebalo da bude 1,30 do 1,50 evra.

Greške u sušenju šljive

Generalno ove godine šljiva se nije sušila, potvrđuje i Srđan Stanojlović iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe „Valjevo“, navodeći kao jedan od razloga smanjenje ovogodišnjeg roda za 30 odsto u odnosu na prosek.


Kako naglašava, problem je što naši voćari počinju da suše šljivu jako rano, u isto vreme kada predaju plodove za sečenje, kada je ona još uvek zelena i randman jako loš. Objašnjava i da je ova godina bila jako nezgodna i skupa za proizvodnju, proizvođači su slabije prmenjivali zaštitu što je dovelo i do truljenja plodova.

„Da ne bi trulio, voćari su prodavali sirov plod ili ga još uvek zelenog sušili. Na taj način su dobili šljivu lošeg kvaliteta, što se nije isplatilo odnosno osušeno je jako malo šljive.  To je dovelo do toga da je i cena ove godine skočila“, navodi Stanojlović, savetodavac za voćarstvo.

Zadnjih par godina cena suve šljive se kreće oko jedan evro za kilogram, a sada je trenutno 1,35 evra što je vrlo zadovaljavajuće sa tendencijom porasta.


„Suve šljive će ipak biti na tržištu, jer su i mnoge ovdašnje velike firme, koje se bave preradom, u predsezoni otkupljivale šljivu iz drugih krajeva i sušile je, tako da su određene količine ovog proizvoda lagerovane“, rekao je Stanojlović.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica