Da li je isplativo gajiti višnju? – Evo šta kažu voćari

Da li je isplativo gajiti višnju? – Evo šta kažu voćari

Da li je isplativo gajiti višnju? © Pixabay

Berba višanja u kolubarskom kraju polako se zahuktava. Međutim, cena po kojoj će ona biti otkupljivana, a koja po površinama među koštičavim voćem zauzima drugo mesto u Kolubarskom okrugu posle šljive, još uvek nije poznata. Na kućnom pragu i na pijacama proizvođači kilogram ovog voća cene od 70 do 100 dinara.

Veći deo ovogodišnjeg roda, sa 1.400 stabala oblačinske višnje, Goran Nikolić iz Osečine, predaće prehrambenoj industriji. I prošle godine višnja je otišla u „Podgorku“ po ceni od 27,5 dinara, koliko je plaćana druga klasa. Iako zasad još uvek nije  u punom rodu nada se da će nabrati oko šest tona.

„Ja sam posadio dosta višnje i to je baš skupa investicija. Da živim samo od ove proizvodnje to bi bila katastrofa. Otkupna cena još nije poznata, hladnjačari se nisu izjasnili. Pratim šta će biti i kome ću predati ove godine višnju, a najbliža mi je ovdašnja „Podgorka“. Ove godine je bilo malo grada, pa će zbog toga višnja verovatno otići u drugu klasu“, navodi Nikolić.

Kako sam kaže, beračima plaća 30 dinara i uz troškove rezidbe, obrade zemljišta, sredstava za zaštitu, smatra da bi kilogram višnje trebao da bude 60 do 70 dinara.

Ja imam hladnjaču kapaciteta 100 tona i hteo sam nju da uposlim i zato sam odlučio da gajim višnju. Kada za dve do tri godine višnja bude u punom rodu sve količine skladištiću u sopstvenu hladnjaču i čekaću cenu“, kaže Nikolić.

Da li je isplativo gajiti višnju? © Dejan Davidović / Agromedia

Zbog neorganizovanog otkupa ovog voća i Dobrivoje Marković iz Žabara kod Valjeva se snalazi za prodaju. Na 25 ari je zasađeno 250 stabala sa kojih ove sezone očekuje 20 kilograma ploda po stablu, što je kako kaže zadovoljavajući prinos sobzirom da je zasad podignut pre pet godina.

„Veliki je problem što na teritoriji Valjeva nema organizovanog otkupa voća. Da je sreće da radi  „Srbijanka“, pa odem uzmem gajbe, naberem višnju i predam. Bio bih zadovoljan sa otkupnom cenom 60 do 70 dinara, bivala je i po 30 dinara. Skupo je branje, a radnika nema“, navodi naš sagovornik.

Đorđe Sovilj iz Poljoprivredne savetodavne i stručne  službe „Valjevo“ kaže da su uslovi za gajenje višnje u Kolubarskom okrugu dobri i da je u poslednjih sedam, osam godina podignuto dosta mladih zasada. Dodaje da su ovdašnji proizvođači opredeljeni za proizvodnju ovog voća koje ide za preradu.


Što se tiče rodnosti, navodi da su u odnosu na druge koštičave vrste, zasadi višnje ove godine možda u najboljem stanju.

„Međutim, u našem kraju problem je bila radna snaga, ali su poslednjih godina proizvođači počeli da primenjuju sisteme za skupljanje ploda – lepeze. Berba je polumehanizovana, pa je potrebno i manje berača. Ukoliko neko ima veće površine pod višnjom, a nema manje hladnjače onda je prinuđen da sve količine preda. U principu kada se desi da je niska otkupna cena uz troškove za berače, a nema mogućnosti prerade na gazdinstvu tada nema neke zarade. U tome je prednost suve šljive koja može da stoji, rakija takođe“,  objašnjava Sovilj, savetodavac za voćarstvo.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica