Da li znate gde u Srbiji ima najviše proizvoda sa oznakom geografskog porekla?

Šta predstavlja oznaka za geografsko poreklo proizvoda, da li je put do nje težak i kakve korake podrazumeva? O ovim, ali i nekim drugim pitanjima razgovarali smo sa gospođom Fridom Bauman, stručnjakinjom za ovčarstvo i kozarstvo u našoj zemlji. Pročitajte šta smo sve od nje saznali i zašto je baš ona ovoga puta naša sagovornica.

Oznaka geografskog porekla nekog proizvoda u stvari štiti njegove dve oznake. Najpre štiti njegovo ime porekla, odnosno naziv zemlje ili regiona odakle potiče, a zatim štiti i geografsku oznaku, odnosno, određenu teritoriju na osnovu koje se robi pripisuje posebna reputacija ili kvalitet.

Proizvoda sa različitim geografskim oznakama u Srbiji je sve više i na svaki od njih mogli bismo da budemo ponosni. Međutim, stočari iz okoline Sjenice mogu da se pohvale sa čak nekoliko zaštićenih proizvoda.

Gospođa Frida Bauman ispričala nam je: „Stvarno sam ponosna što je najznačajniji i najpoznatiji ovčiji proizvod, sjenički sir, zaštićen najvišom ocenom geografskog porekla.“

„Takođe, zaštićena je i sjenička jagnjetina, odnosno meso sjeničke jagnjadi i to već više od godinu dana. Uz njih, zaštićen je i sjenički kravlji sir. Zato mislim da područje Peštera ima najviše proizvoda sa oznakom geografskog porekla.“

Postupak zaštite nekog proizvoda podrazumeva i razne zakonske obaveze. Način nastajanja, pripremanja ili izrade proizvoda sa oznakom geografskog porekla sertifikacione kuće redovno kontrolišu i prate, pa sertifikat dobijaju samo oni koji ga i zasluže.

Uz to, put do zaštite vašeg proizvoda prati i obimna dokumentacija, za koju bi najbolje bilo da potražite pomoć nadležnih stručnjaka iz Ministarstva poljoprivrede. Ipak, ni to nije sve.

„Moram da kažem da je to finansijski jedno veliko opterećenje. Takođe, mislim da se nekad u tome i preteruje. Naravno, ne želim da ulazim u to koliki su autorski honorari ljudi koji rade na elaboratu, ali činjenica je da su oni veliki. Mislim da izrada elaborata ne može da se kreće bez neke pozamašne cifre, što naravno zavisi i od vrste proizvoda“, dodaje gospođa Bauman.

Način nastajanja, pripremanja ili izrade proizvoda sa oznakom geografskog porekla sertifikacione kuće redovno kontrolišu i prate, pa sertifikat dobijaju samo oni koji ga i zasluže.

Pitali smo gospođu Fridu Bauman da li je oznaka geografskog porekla proizvoda iz Sjenice uspela da poveća njihovu popularnost na tržištu. 

„Čini mi se da je komercijalna proizvodnja nekako uobičajena i da se tu trudimo da ostvarimo što veće prinose. Ipak, vrste proizvoda kao što su organski ili oni koji su zaštićeni geografskom oznakom, zaista su specifični. Obično se za njih kaže da su to proizvodi sa dodatom vrednošću. Mislim da je sada već sve više ljudi spremno da plati tu razliku u ceni“, kaže Frida.

Sjenička jagnjad - ©Agromedia

„Svi naši planinski predeli su i po geografskom položaju, a i po tome što ne postoje mogućnosti da se mnogo koriste, zaista bogom dani za takvu proizvodnju. Sigurno je da postoje ljudi koji će je i platiti. Ja bih prva dala više novca za nešto što je boljeg kvaliteta“, zaključuje Frida Bauman.

Ukoliko sada i vi razmišljate da probate da zaštitite neki proizvod iz vašeg kraja, važno je da znate da to može da uradi svako domaće fizičko ili pravno lice koje proizvodi na određenom geografskom području proizvode koji se obeležavaju nazivom tog geografskog područja.

Takođe, o oznaci mogu da razmisle i udruženja pravnih ili fizičkih lica, privredne komore, udruženja potrošača i državni organi zainteresovani za zaštitu imena porekla, odnosno geografske oznake u okviru svojih aktivnosti. Ipak, kao i za svaki važan posao, važno je da se najpre konsultujete sa stručnjacima, a njih je, da ponovimo, najbolje da potražite u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Sagovornica:
Frida Bauman, Agrar – kontakt

Komentari