Zlatni kukuruz šećerac na dohvat ruke – Specifični uslovi gajenja u bašti

Zlatni kukuruz šećerac na dohvat ruke – Specifični uslovi gajenja u bašti

Uzgoj kukuruza šećerca u bašti pruža zadovoljstvo sveže ubranog kuvanog kukuruza, ali problemi tokom sadnje i uzgoja mogu da naštete usevu. Specifični uslovi gajenja utiču na to kako će se dobro razviti kukuruz, uključujući veličinu i ukus zrna. Zato je neophodno kontrolisati uslove pre nego što se posadi prvo seme u zemlju.

Kuvani kukuruz iz bašte: Kako uspešno da gajite kukuruz šećerac - © Pixabay

Sadnja i Prostor

Kukuruz šećerac je izazov da se posadi u maloj bašti zato što je potrebno da biljke budu dosta odmaknute. Pre setve je potrebno pođubriti zemlju organskim đubrivom.

Možete ga saditi iz semena ili iz rasada. Sadi se obično od polovine aprila pa do 20. juna. Međutim, kako se klima menja, najbitnije je voditi računa da temperatura zemlje nije ispod 13 stepeni.

Šećerac se sadi u redove. Razmak između redova je 70 cm, a između biljaka u redu 25 cm. Ako ste uzeli seme, sadite ga na dubinu od 5 cm.

Iz svake stabljike obično raste jedan ili dva kukuruzna klipa, što će vam pomoći da isplanirate koliko biljki želite da posadite. Preporuka je da se seje sukcesivno na svakih 15 dana, kako biste imali duži period berbe svežih klipova.

Zemljište

Kukuruz šećerac voli plodna, humusna i dosta vlažna zemljišta.

Kuvani kukuruz iz bašte: Kako uspešno da gajite kukuruz šećerac - © Pixabay

Oprašivanje

Šećercu je potrebno oprašivanje da bi mogao pravilno da se razvija. Sadnja kratkih redova je idealna ako vam to prostor bašte dopušta. To omogućava vetru da efikasnije prenosi polen na druge biljke kukuruza. Ako sadite nekoliko sorti, unakrsno oprašivanje može biti potencijalni problem.


Naime, različite sorte kukuruza posađene jedna pored druge se međusobno oprašuju i prenose osobine koje nisu karakteristične za tu drugu vrstu. Na primer, ako sadite slatki pored običnog kukuruza, on može biti manje slađi, a sa više skroba.

Nega

Period vegetacije traje oko 90 dana. Potrebno ga je navodnjavati na svakih 15-ak dana i potrebna je prihrana. Ako vam se razvijaju tanke biljke znači da im nedostaje azot. Ako listovi dobiju ljubičastu boju nedostaje fosfor, a ako su listovi po rubovima crveni – nedostaje kalijum, koji je najviše potreban u vreme razvoja klipa.

Jedna od obaveznih mera nege je čupanje korova baš da bi se sprečilo delovanje insekata, a izbor kvalitetnog semena može smanjiti opasnost od bolesti.


Berba

Preporuka stručnjaka je da se bere rano ujutro i da se odmah potopi u hladnu vodu kako ne bi gubio na kvalitetu.

Na isto mesto može da se sadi svake druge godine.


Za kraj preporučujemo da pročitate gajenje kukuruza u bašti, gde ćete pronaći dodatne savete sa kojim biljkama možete zajedno da ga sadite.

Izvor:Homeguides

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica