VIDEO VODIČ: Sve što bi trebalo da znate o gajenju špargle

VIDEO VODIČ: Sve što bi trebalo da znate o gajenju špargle

Špargla je u srpskim kuhinjama jedna od novijih biljaka. Poslednjih nekoliko godina postala je naročito popularna i to prvo kao ukrasna, a zatim i kao biljka koja se koristi za ishranu ljudi. Poznato je da se u inostranstvu špargla često koristi i priprema na različite načine. Kuva se, peče, bari, prži, a mnogi je jedu i sirovu. Kod nas još nema široku primenu, ali se zato veoma uspešno može gajiti.

Seme špargle - © Agromedia

Sejte šparglu u toku leta!

Špargla je višegodišnja biljka za čiju setvu je potrebno da imamo baštu ili barem malo više mesta. Ona ima visinu od metar do metar i po, a pošto formira i veliku zelenu masu, potrebno joj je dovoljno sunca i duboko zemljište. Da bismo je posejali i imali u svom vrtu, možemo kupiti gotovu biljku ili je posejati sami. Seme možete kupiti i kod nas i u inostranstvu, a najbolje je posejati šparglu u toku leta.

Za setvu špargle potrudite se da koristite saksije u kojima se nalazi zemlja i kvalitetan supstrat. To može biti humus ili pregoreli stajnjak u koji ćete posaditi jednu ili više semenki špargle. Takve semenke rastu narednih mesec dana. Biljka klija posle 10 dana, a veoma brzo dobija i visinu od desetak centimetara i tolika ostaje većim delom sezone.

Špargla – prirodni lek protiv kostobolje i dijabetesa

 

Stavljanje semena spargle u saksiju sa zemljom - © Agromedia

U jesen, u septembru, cela biljka sa zemljom može se premestiti u baštu, na stalno mesto, gde će naredne godine dati šparožinu, odnosno zeleni nadzemni deo visine do metar, da bi se tek treće godine mogli odsecati izboci iz zemlje.

 

Jun je idealan mesec za setvu špargle!

 

Plod, odnosno jestivi deo same biljke, zapravo su lisni začeci, odnosno stabla koja izbijaju iz zemlje. Ona se zasecaju sa merom, u zavisnosti od toga koliko je biljka velika i koliko vam je špargle potrebno. Nakon toga možete birati manji ili veći broj stabala.

Jedna špargla, po jednom bokoru, može dati i po dvadesetak stabala u sezoni. Naravno, što je biljka starija, to možemo ubrati više plodova.

Setva špargle

Seme špargle nije preterano sitno. Ono je uglavnom veličine bibera.

Dubina na kojoj ga treba posejati je samo 1 cm. Na taj način u jednoj saksiji mogu se posejati dve do tri semenke, da bismo osigurali da će se primiti svaka od njih.

Seme je zatim potrebno dobro zaliti i ostaviti na sunčanom mestu, gde je temperatura bar dvadesetak stepeni. Zato je za ovaj posao najbolji mesec jun. Nakon toga biljka može rasti do jeseni u saksiji, kada je idealno vreme da je presadite.

VODIČ sa praktičnim svetima za gajenje špargle možete pogledati u videu koji se nalazi ispod!

Sagovornik:
dipl. inž. Vladimir Milutinović

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica