Saveti za čuvanje povrća preko zime

Saveti za čuvanje povrća preko zime

Čuvanje povrća preko zime u kućnim uslovima zahteva malo truda, ali postoje proverene metode koje se prenose sa generacije na generaciju.
 

Povrće - © Foto: www.pixabay.com

 

Korenasto povrće, kao što je šargarepa, peršun, paškanat, cvekla, dobro je čuvati u pesku, piljevini ili tresetu jer se na taj način održava potrebna vlažnost kako povrće ne bi uvenulo i smežuralo se. U sanduk treba nasuti peska na dno, potom složiti povrće i prekriti ponovo slojem peska. Sanduk treba čuvati na hladnom mestu gde je temperatura između 0 i 7⁰C.
 

Šargarepa - © Foto: Agromedia


Šargarepa
se može čuvati i u plastičnim vrećama. Probranu, zdravu šargarepu treba složiti u plastičnu vreću na kojoj su izbušene rupe prečnika 5 mm. Rupe je potrebno izbušiti na jednakoj razdaljini od približno 10 cm da bi se obezbedio protok vazduha i sprečila pojava kondenzacije.
 

Korenasto povrće, kao što je šargarepa, peršun, paškanat, cvekla, dobro je čuvati u pesku, piljevini ili tresetu jer se na taj način održava potrebna vlažnost kako povrće ne bi uvenulo i smežuralo se. 

Još jedan praktičan način za čuvanje šargarepe i peršuna je da se šargarepa i koren peršuna očiste i samelju na mašini za meso ili u nekoj drugoj seckalici. Može se dodati i paškanat i peršunov list pa se u većoj posudi promeša sa kuhinjskom soli u razmeri: na 1 kg soli – 2 kg mlevenog povrća. Tako spremljenu smesu treba staviti u teglice, zatvoriti poklopcem i koristiti prilikom kuvanja. Nije potrebno dodavati konzervans jer so čuva namirnice od kvarenja.

 

Jesenje skladištenje paradajza

Bez skladištenja nema zarade!

 

Krompir je dobro čuvati u rupičastim vrećama ili u sanducima, ali je važno da ne smrzne. Najbolje je da temperatura bude između 5 i 10⁰C, kao i kod skladištenja bundeve.
 

Beli luk - © Foto: Pixabay.com

I beli luk je dobro sačuvati od smrzavanja. On se čuva upleten u vence ili u rupičastim vrećama na mestima gde postoji cirkulacija vazduha, odnosno promaja.

Crni luk se isto čuva na promaji u vrećama sa rupama, najbolje na temperaturi između 1 i 2⁰C ali mu smrzavanje ne smeta.
 

Pasulj se čuva u jutenim ili platnenim vrećama, a u vreće se stavljaju listovi oraha da se ne bi pojavio žižak.

Pasulj je najlakše skladištiti i čuvati preko zime jer je dovoljno da bude smešten na suvom mestu. Čuva se u jutenim ili platnenim vrećama, a u vreće se stavljaju listovi oraha da se ne bi pojavio žižak. Iz istog razloga pasulj se može na nekoliko dana staviti u zamrzivač.

2 proverena recepta za savršen kiseli kupus!

Mak se čuva u platnenim vrećama i, pre skladištenja na suvo i prozračno mesto, treba ga držati nekoliko dana u zamrzivaču.

 

Kupus - © Foto: Agromedia


Kupus
se za zimu kiseli. Ali u glavicama, u svežem stanju, može se dobro sačuvati tako što se očišćene glavice, svaka zasebno, umotaju u novinski papir i slože u kartonsku kutiju, sa korenom nadole.

Za sve vrste povrća je osnovno da se za odlaganje biraju samo zdravi i neoštećeni plodovi, a ako se primeti pojava truljenja, to povrće treba ukloniti da se ne bi zarazilo i ostalo, zdravo povrće. 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica