Kako godinu za nama ocenjuju uspešni povrtari

Kako godinu za nama ocenjuju uspešni povrtari

Pavel Valent povrtarstvom se bavi još od 1984. godine. U to vreme gajio je mnogobrojne kulture, ali se u međuvremenu specijalizovao za krompir i beli luk. Svoja znanja je godinama usavršavao, a mehanizaciju prilagođavao isključivo za ove dve vrste. Danas, on je među povrtarima, ali i predstavnicima lanaca supermarketa i drugim kupcima, poznat kao veliki i dobar proizvođač, čija je roba uvek kvalitetna.

Naš sagovornik, Pavel Valent iz Lalića, kojeg smo sreli na savetovanju povrtara u Novom Sadu, preneo nam je svoje utiske o godini koja je za nama. On nam je objasnio kakve su cene, ali rod bili u svetu povrtarstva i kako bi, prema njegovom mišljenju, mali povrtari trebalo da se izbore sa problemima na tržištu.  

Istraživali smo kakva je ovogodišnja proizvodnja krompira u Srbiji

Nije dovoljno pojaviti se na tržištu sa nekoliko tona, već je potrebno u proizvodnji stalno imati kvalitet i kvantitet i to u granici koja zadovoljava kriterijume. Inače, ja povrće gajim na oko 25 hektara. Ove godine je rod bio manji nego prošle, ali ja sam ostvario dobru cenu, jer sam uspeo da postignem i traženi kvalitet“, objašnjava Pavel.
 

Krompir u džakovima - ©Agromedia 

Ipak, nisam zavodoljan zato što su moji drugari koji nisu uspeli da proizvedu velike količine robe nezadovoljni. Za njih su cene bile katastrofalne, pa zato osećam potrebu da se malo solidarišem sa njima. Često ih usmeravam i govorim gde bi mogli da prodaju svoje proizvode, jer nema prerade, pa druga klasa robe, koja je malo lošijeg kvaliteta, uglavnom završava na deponijama“, ističe on.

Njegovo veličanstvo – krompir!

Ove godine, Valent je u krompiru ostvario prinose od 25 do čak 70 tona po hektaru, u zavisnosti od sorte. Takva količina robe, kaže on, uvek ima kupce. Za male povrtare bi, naravno, dobro tržište i pouzdani kupci bili mnogo lakše dostupni ukoliko se udruže.
 

Beli luk - ©Agromedia 


Ipak, za udruživanje je potrebno veliko odricanje i edukacije, što kod nas ide malo teže. Svako misli da će neko drugi imati više ukoliko se ujedinimo. Zato, dok se ne promeni svest ljudi i njihov odnos prema zajednicama, neće baš biti lako“, naglašava Pavel.

Ovo su 9 najzdravijih namirnica na planeti!

Zatvaramo se i mislimo samo na sebe i trebalo bi malo drugačije da razmišljamo, da vidimo i kako su naše komšije postigle bolje rezultate od nas. Kada nastupamo pojedinačno, veoma je teško doći do profita i svako može da te uslovljava i gazi“, dodaje on.
 


Nije dovoljno pojaviti se na tržištu sa nekoliko tona, već je potrebno u proizvodnji stalno imati kvalitet i kvantitet i to u granici koja zadovoljava kriterijume.


Pavel je, zbog svog velikog i bogatog iskustva, još jedan od naših mnogobrojnih sagovornika čije smo utiske o 2016. godini poželeli da vam prenesemo.

Moj utisak je da je godina bila vrlo uspešna i rodna, ali kada se na kraju svedu sve računice, dođemo do nule. Mnogo se ulaže, daje i rizikuje i u odnosu na to se dobija veoma malo. Poljoprivreda je veoma rizična“, kaže naš sagovornik.
 

Krompir na njivi - ©Agromedia 

To je proizvodnja pod otvorenim nebom i nikada se ne zna kakve će biti cene, niti da li će sve biti isplaćeno. Susrećemo se i sa firmama koje idu pod stečaj i sa raznim takozvanim prevarantima, koji otvaraju firme i veoma brzo ih zatvaraju. Dok sudstvo ne odradi svoje, mi smo već stradali“, zaključuje Valent.

Sagovornik:
Pavel Valent, povrtar iz Lalića

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica