Aplikacija koja otkriva bolesti biljaka

Aplikacija koja otkriva bolesti biljaka

Bilo da se uzgajanjem biljaka bavite iz hobija ili vam je to primarno zanimanje, sigurno ste se do sada suočili sa različitim oboljenjima koja napadaju sadnice. Na primer, sadnice paradajza mogu oboleti od pepelnice, gljive koja po lišću ostavlja praškasti trag sličan belom puderu.

Paradajz © Pixabay

 

Zahvaljujući aplikaciji koja se zove Plentiks (Plantix), razvijenoj od strane startap udruženja PEAK iz Berlina, u samo nekoliko sekundi moguće je identifikovati ovo oboljenje.

Aplikacija funkcioniše po principu prepoznavanja karakterističnih odlika poznatih oboljenja biljaka. Svako oboljenje na površini biljke ostavlja posebna obeležja, koja Plentiks prepoznaje.

Takođe, na društvenoj mreži Plentiksa možete razmeniti iskustva i mišljenja sa ljudima koji imaju isti problem, kao i sa stručnjacima koji će vam pomoći u pronalaženju leka za biljke.

 

Plantix  © Screenshot

Kako biste dobili odgovor, neophodno je da uslikate fotografiju biljke. Nakon što uslikate fotografiju, aplikacija je analizira i prikazuje rezultate. Takođe, Plentiks na serveru kompanije čuva podatke koje ste uneli, kako bi eventualno unapredili aplikaciju novim bolestima i ispoljavanjima onih postojećih.

5 najboljih aplikacija za modernog poljoprivrednika 

Aplikacija je nastala kao proizvod razmišljanja o načinu na koji se može pomoći malim proizvođačima da brzo i lako otkriju oboljenja na svojim sadnicama. Proizvođači kao problem ističu to što znanje o bolestima biljaka i njihovom lečenju poseduje mali broj stručnjaka specijalizovanih za tu oblast, a ne ljudi koji se zaista u praksi bave zemljoradnjom.


 

Plantix App © Screenshot

Simon Strej, generalni direktor PEAK-a, izjavila je da je njihov cilj da aplikacija bude džepni rečnik koji nosite sa sobom kada radite napolju i koji možete odmah iskoristiti kako biste sprečili eventualnu štetu na svojim biljkama.


Proizvođači navode da je ova aplikacija višestruko korisna. Na primer, iz Indije je poslato preko 10.000 fotografija. Analizirajući ih, oni mogu. recimo, ustanoviti koji je glavni problem u vezi sa zemljoradnjom u toj zemlji i pomoći u njegovom rešavanju.

Nova aplikacija poboljšava kontrolu zaraznih bolesti kod životinja


Eksperti sa Instituta za zemljište sa Lajbnic univerziteta u Hamburgu potvrđuju da su rezultati pouzdani u predviđanju i lečenju bolesti.

Aplikacija za sada može prepoznati oko 60 bolesti, a od juna 2015. godine sa Gugl Plej prodavnice (Google Play store) preuzeta je više od milion puta.

Plentiks aplikaciju možete besplatno preuzeti na sledećem linku.

Izvor: euronews.com

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica