Zbog visoke cene meda lopovi kradu košnice

Zbog visoke cene meda lopovi kradu košnice

Da je kvalitetan med sve traženiji govori i podatak da su u jednoj od razvijenih pčelarskih zemalja, Novom Zelandu, učestale krađe pčela i košnica. Lopovi ih, naravno, ne kradu zbog kvaliteta već zato što cena meda neprestano raste, pa njegovom prodajom mogu da ostvare veliku zaradu.

Zbog visoke cene meda lopovi kradu košnice - © Agromedia

U poslednjih nekoliko meseci prijavljen je nestanak više od 400 košnica, a po načinu na koji su ivedene krađe sumnja se da iz izvodi organizovana banda. Samo u prošloj godini izvoz novozelnadskog meda porastao je za čak 35%, a najviše ga kupuju Kina i Hong Kong.

Najveće interesovanje kupaca vlada za prirodni manuka med koji zbog svojih nutritivnih i lekovitih svojstava dostiže astronomske cene. Cene ovog meda je u odnosu na period od 2012. godine utrostručena.

Novozelandski pčelari trenutno veoma dobro zarađuju od prodaje meda, ali i trgujući sa košnicama i pčelama. Kada je u pitanju manuka med, njegova cena po kilogramu dostiže 150, dok se košnice prodaju po 2.000 novozelandskih dolara.

Zaradu lopovima kvari to što u poslednje vreme većina pčelara ulaže u nabavku sigurnosne opreme kako bi sprečili kraču na pčelinjacima.

Tekst je originalno objavljen u časopisu Poljoprivrednik

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica