SMS vaga: Budite uvek u toku i povećajte prinose po košnici

SMS vaga: Budite uvek u toku i povećajte prinose po košnici

Briga i stalni nadzor pčela od velike su važnosti za bavljenje ovim poslom. Recimo, ako imate pčelinjak koji nije tako blizu vaše kuće, onda morate često da ga posećujete. Takođe, na odmor ne odlazite a da nekog od poverenja na zamolite da ih nadgleda i javlja vam šta se dešava u pčelinjaku. Sve ovo bili su najveći problemi prošlog veka. Danas je ipak to malo drugačije. Naime, SMS vaga je specijalizovani elektronski uređaj koji se postavlja ispod košnice i pčelaru šalje sve potrebne informacije na mobilni telefon.

SMS vaga - budite uvek u toku i povećajte prinose - © Optical doo 

Glavna prednost SMS vage je što pčelar ne mora da svakog trenutka da obilazi pčele. Takođe, postoje i mnogi profesionalni pčelari koji svoje košnice imaju svuda po Srbiji i koji tokom cele godine jure razne paše. Oni ne moraju stalno da idu do pčelinjaka, već putem ovog uređaja mogu da iz dana u dan prate šta se tamo dešava. Uz pomoć nekih naprednih opcija koji SMS vaga sadrži pčelari mogu da predvide kakva će paša biti i da pomere svoje košnice na drugu lokaciju i da tako maksimiziraju prinos.

Osnovna informacija koja se dobija je pomoću ovog uređaja je o netu i o tari, zatim informaciju o dnevnom prinosu i to od 6 ujutru do trenutka dok se novi med unese. Uz pomoć odgovarajućih senzora pčelar može u realnom vremenu dobiti i podatke o atmosferskim prilikama na pčelinjaku, a detektorima pokreta zaštiti svoj pčelinjak, košnice ili vozilo od krađe.

SMS vaga - budite uvek u toku i povećajte prinose - © Pixabay 

Pored toga SMS vaga ima i jednu novu funkciju koja se naziva „Radilica“ uz pomoć koje pčelar može da predvidi kakva će mu paša biti tokom dana, koji je procenat vlažnosti u medu i koliko mu je društvo jako, odnosno koliko pčela izletnica ima. Pčelari ne moraju čak ni da imaju pametne telefone da bi mogli da instaliraju ovu aplikaciju. Tako da je i s te tačke svim pčelarima omogućen pristup. 

„Ako pretpostavimo da svkako danas ima mobilni telefon, to mogu i oni stari sa brojčanicima, Nokia 3310, upravo zato što je osnova komunikacije SMS.Naravno naša vaga može da koristi i internet i da šalje podatke putem interneta, odnosno putem mejla. Takođe, SMS vaga ima i ugrađen blutut pa onda pčelari mogu da bez plaćanja očitavaju podatke na terenu i da obavljaju podešavanja. Nemaju taj trošak slanja i primanja SMS-a, a to zahteva mobilni telefon koji je nešto mlađi od 19 godina. Od 2000. godine svaki mobilni telefon ima blutut. A već radimo na web portalu i aplikaciji za one koji su malo veštiji sa korišćenjem interneta i imaju android telefone“, kaže dipl. ekonomista Aida Maslan iz firme Optical Doo.

Sagovornik:
dipl. ekonomista Aida Maslan iz firme Optical doo

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica