SADA I ZVANIČNO: Potpisana Deklaracija protiv trovanja pčela u Srbiji

SADA I ZVANIČNO: Potpisana Deklaracija protiv trovanja pčela u Srbiji

Potpisivanjem Deklaracije оčekuje se niz mera u cilju zaštite pčela od trovanja. Među njima je i bolja koordinacija aktivnosti opština u saradnji sa poljoprivrednicima, a radi pravilne upotrebe pesticida.

Problem sa pčelama postao zvaničan: Potpisana Deklaracija protiv trovanja pčela u Srbiji - © Pixabay

Predsednik SPOS-a Rodoljub Živadinović, predsednici opština i gradonačelnici u Vojvodini potpisali su deklaraciju protiv trovanja pčela u Srbiji. Deklaracija je deo četrvorogodišnjeg Projekta javno privatnog dijaloga u delu koji se odnosi na rešavanje problema trovanja pčela pesticidima u poljoprivredi.

Ovaj projekat SPOS-a je odabran na konkursu Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), koji sprovodi NALED u saradnji sa Republičkim sekretarijatom za javne politike (RSJP), a finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

U Deklaracji je istaknuto da su pčele od vitalnog značaja za opstanak biljnog i životinjskog sveta, te da oprašivanjem povećavaju prinose poljoprivrednih kultura do 80% i svake godine podignu prinose u poljoprivredi Srbije za više stotina miliona evra. Ukoliko se ne preuzmu hitne mere, one će postati ugrožena vrsta.

Glavna aktivnost koju očekujemo od potpisivanja Deklaracije jeste postepeno ukidanje tretiranja komaraca iz aviona sredstvima otrovnim za pčele i bolja koordinacija aktivnosti opština na razvoju poljoprivrede, a u kontaktu sa poljoprivrednicima, radi pravilne upotrebe pesticida na našim poljima, kako ne bi dolazilo do trovanja pčela.

Deklaracija neće imati pozitivan efekat samo na pčelarstvo, već i na unapređenje održive poljoprivrede, što će za rezultat imati manje zagađenje životne sredine pesticidima, manje pesticida u zemljištu, manje uništavanje korisnih insekata u zemljištu, manje pesticida na poljoprivrednim proizvodima za potrošače…

Gradovi i opštine koji su prisustvovali skupu i potpisali Deklaraciju za zaštitu pčela u Srbiji su: Novi Kneževac, Bačka Topola, Čoka, Sombor, Alibunar, Bački Petrovac, Šid, Mali Iđoš, Bačka Palanka, Zrenjanin, Sremska Mitrovica, Pećinci, Senta, Vrbas, Kula, Irig, Subotica i Ada.

Na narednim skupovima NALED-a prirediće se potpisivanje Deklaracije o zaštiti pčela u Srbiji i za opštine iz drugih delova Srbije, kao i opštine iz Vojvodine koje nisu prisustvovale potpisivanju.


SPOS je istakao da sva društva i udruženja mogu odštampati Deklaraciju koja se može preuzeti sa njihovog sajta i odneti u svoje opštine na potpisivanje, a nakon potpisivanja jedan primerak dostaviti SPOS-u.

Takođe, SPOS je pozvao proizvođače pesticida i druge odgovorne kompanije da potpišu Deklaraciju.

Podsećamo da je poslednjih godina broj uginulih pčela poražavajući.


Problem sa pčelama postao zvaničan: Potpisana Deklaracija protiv trovanja pčela u Srbiji - © Agromedia

Prema navodima predsednika Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine za naš portal, u proteklih pet godina u pomorima pčela, samo u Vojvodini pogođeno je 6159 pčelinjih zajednica.


Ako pretpostavimo da u jednoj košnici ima minimum 30 000 jedinki to je preko 184.700.000 pčela, za čiji pomor je najveći krivac nekontrolisana i neadekvatna upotreba hemijskih sredstava u poljoprivredi.

Izvor: SPOS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica