Preventivna kontrola: Krijumčarena sredstva pronašla put i do srpskih njiva, ugrožene i pčele

Preventivna kontrola: Krijumčarena sredstva pronašla put i do srpskih njiva, ugrožene i pčele

Krijumčarena sredstva za zaštitu bilja, neretko i falsifikovana, pronašla su put do naše zemlje i naših poljoprivrednika. Zato je u organizaciji Fitosanitarne inspekcije i Udruženja “Sačuvajmo pčele” pokrenuta preventivna kcija kontrole zasada industrijskog bilja. Kako navode iz Udruženja trgovina opasnim materijama u ovom slučaju pesticidima je krivično delo, njihova kupoprodaja takođe. A ukoliko se analizom pokaže da je seme suncokreta ili uljane repice tretirano neonikotinoidima kazne će biti ogromne.


Suncokret - © Pixabay 

 

U utorak u prostorijama Fitosanitarne inspekcije Republike Srbije održan je sastanak sa načelnikom fitosanitarne inspekcije Nenadom Milojevićem na kome su prisustvovali i ostali šefovi svih regiona i predsednika Udruženja “Sačuvajmo pčele” Dejana Markovića iz Jagodine, navodi se u saopštenju Udruženja “Sačuvajmo pčele”.

Krijumčarena sredstva za zaštitu bilja, neretko i falsifikovana, proizvedena na dalekom istoku, pronašla su put do naše zemlje i naših poljoprivrednika. U uputstvima za upotrebu i načinom korišćenja iskazanim uputstvima samih krijumčara ovih opasnih materija, naši poljoprivrednici ovim sredstvima rade tretman semena uljane repice i suncokreta. Prodaja se odvijala preko društvenih mreža i foruma koji se bave poljoprivrednim temama.

Aktivisti Udruženja “Sačuvajmo pčele” su ovakve slučajeve prijavljivali Upravi za visoko tehnološki kriminal. Međutim u poslednje vreme krijumčari su svoju trgovinu organizovali na drugačiji način koristeći aplikaciju VIBER na Android telefonima, praveći grupe koje se lako šire i imaju više hiljada članova iz svih krajeva zemlje.

 

Uginule pčele - © Pixabay 

 

U saopštenju se dodaje da je nauka dokazala i da su prihvaćene naučne činjenice da su neonikotinoidi glavni krivac za nestanak mnogobrojnih insekata čime je ozbiljno narušen biodiverzitet. Potpuno je istrebljeno oko deset hiljada vrsta insekata, solitarnih pčela, evropskog bumbara na našim prostorima skoro da više i nema. Najznačajnija među njima je medonosna pčela, nama najvažnija,koja trpi ozbiljne posledice nastale upotrebom tih sredstava u tretmanu semena suncokreta i uljane repice.

Svakogodišnje trovanje pčela upravo na tim pašama industrijskih bilja, pokazuje nemar srpskog poljoprivrednika prema ovom najznačajnijem oprašivaču, koji nema alternativu.

Fitosanitarna inspekcija Uprave za zaštitu bilja ministrastva poljoprivrede donela je odluku da u 2019. godini napravi preventivne akcije provere zasada uljane repice i suncokreta širom zemlje na prisustvo neonikotinoida. Kao partner u organizaciji celokupne akcije, koja će trajati tokom čitave pčelarsko-pašne sezone uključeno je Udruženje “Sačuvajmo pčele” čiji je zadatak da Fitosanitarnoj inspekciji dostavi tačno određene lokacije sa kojih će biti uzeti uzorci i poslati u laboratoriju na analizu.

 Suncokret

Aktivisti, saradnici i prijatelji Udruženja “Sačuvajmo pčele” već nekoliko godina unazad dostavljaju podatke sa teritorija Opština gde su pčele stradale na paši uljane repice i suncokreta, te će tako te teritorije imati prednost u ovoj akciji preventivne kontrole.Sve troškove analiza uzoraka obezbeđena su iz budzeta Uprave za zaštitu bilja, Fitosanitarne inspekcije.

Ukoliko se analizom pokaže da je seme suncokreta ili uljane repice tretirano neonikotinoidima kazne će biti ogromne i u okviru zakona, a potencijalno stradanje pčela će pasti na teret vlasnika-korisnika parcele sa koje je ustanovljeno da je koristio nedozvoljene neonikotinoide u tretmanu semena.

Ovakvih akcija nije bilo i ona je sada posledica u zaštiti medonosne pčele. Iako je teritorija velika, neće biti nikakvih prepreka da se uzorkuje sa mnogobrojnih parcela. Značajno je da se uključi što više ljudi, pčelara i savesnih poljoprivrednika kako bi odredili tačne lokacije sa kojih bi se potencijalno uzeli uzorci za laboratorijsku analizu

 Uljana repica

Udruženje “Sačuvajmo pčele” je članica “Save the bees” koalicije Evropske Unije. Razmenom informacija i materijala sa članicama potpisnicama koalicije dobijamo potpunu podršku da delujemo ozbiljno po ovom problemu i da mora se tražiti pomoć od svih nadležnih ministarstava i uprava. Sačuvajmo pčele je u 2018.godini izadalo svoj “Manifest” sa šest tačaka predloga izmene i dopune zakona.

Trgovina opasnim materijama u ovom slučaju pesticidima je krivično delo, njihova kupoprodaja takođe, iz tih razloga potrebna nam je potpuna saradnja i sa MUP-om RS kao i promena zakona u vezi samovoljnog tretmana semena u improvizovanim mašinamam,sa nepoznatom dozom upotrebe ovih sredstava koje mogu ozbiljnije da ugroze i zdravlje ljudi!

Takvo delo zahteva preinačenje iz prekršajnog u krivično, jer po sledu događaja šverca i trgovine kojim se uzgred oštećuje i budžet RS, tretman semena opasnim materijama i zabranjenim sredstvima u improvizavanim alatima je po prirodi stvari krivično delo.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica