Pravilna ishrana: Čime dohraniti pčele tokom jeseni?

Pravilna ishrana: Čime dohraniti pčele tokom jeseni?

Proizvodnja meda se prirodno usporava na jesen. Većina pčelara prikuplja med i ostavlja dovoljno zaliha meda u košnicama za ishranu pčela tokom narednih meseci. Ali, ponekad pčele mogu da imaju problema sa izgradnjom svojih rezervi. U ovakvim situacijama pčelama je potrebna pomoć u vidu dodatne ishrane. Sa čime dohraniti pčele: med ili šećer, pitanje je sad?

Kako pravilno hraniti pčele u jesen? - © Pixabay

Jesen je vreme planiranja i preduzimanje aktivnosti za pripremu pčela za zimu. Postoje različiti razlozi za hranjenje pčela na jesen, ali uglavnom je to potrebno zbog nedostatka uskladištenog meda.

Jesen je dobro vreme da procenite stanje u vašoj koloniji i odlučite da li je pčelama potrebno dodatna ishrana, kako biste sprečili da pčele gladuju. Bez dovoljnih zaliha hrane, pčele mogu lako umreti za nekoliko dana. 

Držite pčele blizu vaših biljaka – one povećavaju prinose

Koji su razlozi za jesenju ishrana pčela?

    • Pčelar je „pokupio“ previše meda,
    • Slaba ispaša, slab dotok nektara ili loše vreme sprečili su pčele da sakupe dovoljno meda,
    • Kolonija, kao što je novoformirani roj, nije imala dovoljno vremena da sakupi potrebnu količinu meda,
    • Pčelar mora da tretira pčele i potreban mu je sirup kao nosilac antimikrobnog proizvoda.

Da li hraniti pčele sa medom ili šećerom?

Neki pčelari radije hrane pčele sa medom nego šećernim sirupom.

Kako pravilno hraniti pčele u jesen? - © Agromedia

Postoji argument da je med „najbolji“ izvor hrane za pčele. Pretpostavka je da je razlog tome što je pH vrednost šećera (oko 7) neutralan, dok je pH meda kiseliji (između 3 i 4). Smatra se da ovolika razlika šećera u pH vrednosti nije pogodna za sistem za varenje pčela.

Međutim, sirup je suplement za nektar, a ne za med. A nektar ima širok raspon pH vrednosti (između 4,2 i 8,5 prema nekim istraživanjima). Dakle, beli šećer može biti razumna opcija za hranjenje pčela. Dobra, čista zaliha saharoze osiguraće dobre zalihe za prezimljavanje kolonije, a nosi najmanje rizika za smetnje u sistemu za varenje pčela.


Da li ste znali da pčele razumeju brojeve

Kako pravilno hraniti pčele u jesen? - © Pixabay

Pre nego što se naljute pčelari koji hrane pčele sa medom, pogledajmo koji su to uticaji dodavanja meda i na šta treba obratiti pažnju. Prvo, ako se odlučite za med, budite sigurni da hranite koloniju sa njihovim medom, a ne medom iz drugog pčelinjaka. Med može sadržati niz mikobnih bolesti koje će se preneti na vaše pčele, ako ih hranite sa zaraženim medom. Isto tako, unošenje meda u koloniju može ih učiniti agresivnijim. Na kraju, stariji med ima viši nivo HMF kiseline koji je otrovan za pčele.


Majstor pčelarstva sa juga: Sam pravi hranu za pčele

Kako se pravi sirup i kada se daje pčelama?

Dok se prolećni sirup pravi u razmeri pola-pola, odnosno pola šećera i pola vode, jesenji sirup se pravi od 2 dela šećera prema 1 delu vode (računa se prema težini ili zapremini). Prolećni sirup podseća na nektar, koji je tanak i lagano slatkast. Jesenji sirup podseća na med, guste je strukture i vrlo sladak.


Kako pravilno hraniti pčele u jesen? - © Agromedia

Ukoliko se pčelar odluči za prihranu pčela sa sirupom, postoji niz stvari na koje, takođe, treba obratiti pažnju. Prvo i osnovno, prihranu treba uraditi pre nego što dnevna prosečna temperatura padne prenisko.

Ako su temperature preniske, pčele nisu u mogućnosti da dehidriraju sirup do nivoa potrebne vlage, što je oko 17%, a što je potrebno za zatvaranje. Sirup ili nektar koji nisu zatvoreni, mogu da fermentišu u ćelijama, a fermentisane stvari nisu dobre za pčele.

Kako da prepoznate fermentisani sirup?

Fermentisani nektar i sirup može vrlo lako da se otkrije: u tečnosti se vide mehurići koji imaju karakterističan miris „kvasca“. Na kraju, svetla pena može iscureti iz ćelija. Ako vreme postane previše hladno pre nego što se sva tečnost zatvori, pčelari ponekad protresu okvire kako bi se tečnost izbacila, a pre nego što nastane fermentacija.

Kada pčele prestanu da uzimaju sirup, svaki ostatak treba odmah ukloniti. Sirup koji ostane u hranilici vremenom će dobiti plesan, što uzrokuje nagomilavanje prekomerne vlage unutar košnice.

Kako pravilno hraniti pčele u jesen? - © Pixabay

Dodatni saveti za jesenju ishranu pčela

Ulaz treba smanjiti kako bi se kolonija zaštititila od pljačkanja pčela.

Stimulansi za hranjenje koji se dodaju u smesu, poput esencijalnih ulja, pomažu pčelama da pronađu sirup i motiviše ih da ga brže skladište. Oni takođe usporavaju rast plesni i pružaju pčelama hranljive sastojke.

Nikada ne ostavljajte pčelama sirup u otvorenoj posudi jer će pčele da se popnu unutra i udave. Dostupne su mnoge vrste hranilica koje će na siguran način dostaviti hranu pčelama.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica