Ovakav način lečenja još niste videli! Ležanje na košnicama leči!

Ovakav način lečenja još niste videli! Ležanje na košnicama leči!

Ivan Milić iz Kadine luke se bavi pčelarstvom više od decenije. Od prve košnice do danas usavršio je tehniku proizvodnje meda, ali i na koje sve načine može da bude lekovit. 

Ivan je u svom domaćinstvu napravio poseban terapeutski krevet na košnicama.

„To je ležaljka iznad košnica. Kada se leži iznad pčela oko 60 minuta to postaje lekovito. Pojačava cirkulaciju, reguliše krvni pritisak, otklanja bolove u mišićima u leđima, zglobovima... Kada ležite dva sata, subjektivni osećaj je da ste tako proveli i 10 sati“, rekao je Ivan Milić, pčelar iz Kadine Luke.

Najbolje je ležati na košnicama u toku paše jer su pčele tada najaktivnije. U toku godine domaćinstvo Milića zbog ovog ležaja poseti i više od 20 ljudi, kojima on omogući da besplatno uživaju u ovoj vrsti terapije.

Kako su prešli put od 1 košnice do 700 kg meda godišnje?

Prethodna godina je bila povoljna za pčele u njegovom kraju. Imao je preko 600 kilograma posle bagremove i livadske paše. A mi smo ga pitali kako da prilikom kupovine meda prepoznamo da li je pravi?

„Kada uzmemo med kašičicom, obično drvenom, on mora da se ravnomerno sliva, ne sme da kaplje, nit meda mora biti neprekidna, zatim teško se i skida sa kašičice, kao da ima nekakv lepak i pored toga ne bi smeo da se rastvara brzo u vodi ili da je boji“, objašnjava Ivan.

Sagovornik:
Ivan Milić, pčelar


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica