NE PROPUSTITE – avgustovski SAVETI PČELARIMA!

NE PROPUSTITE – avgustovski SAVETI PČELARIMA!

Avgust je u pčelarstvu jedan od najvažnijih meseci. Neki pčelari ga smatraju mesecom kada počinje nova pčelarska godina iz razloga što postepeno započinje smena letnjih pčela zimskim, čiji je glavni zadatak da uspešno prezime u košnicama, kao i da odneguju januarsko novo leglo.
 

Košnice © Foto: Mirjana Tadić

 

Pitali smo pčelara Nikolu Gavrilovića iz Aranđelovca, vlasnika više od 200 košnica, kako teku pripreme za zimu u njegovom pčelinjaku i koje su njegove preporuke drugim pčelarima, a usput smo saznali kakve je prinose imao u protekloj sezoni. Kao i većina pčelara ove godine, i Nikola smatra da je cela godina bila veoma slaba za pčelare:

Glavna paša, bagremova, prošla je neuspešno. Krajem aprila bili su mrazevi, kiše, grad, pa čak i sneg. To je stvorilo nepovoljne uslove za medenje bagrema. Pčele su sakupile hranu za sebe, prinos je bio simboličan, od 5 do 10 kilograma.”

„Malo bolje je bilo na paši pitome maline, tu sam uspeo da sakupim med kako za pčele, tako i neku manju količinu za tržište. Sezona još traje, na suncokretu je stanje zadovoljavajuće po količinama meda, ali ne i po najavljenim otkupnim cenama. Ovo je godina u kojoj je teško biti zadovoljan, ali borba još traje.“
 

Sezona još traje, na suncokretu je stanje zadovoljavajuće po količinama meda, ali ne i po najavljenim otkupnim cenama. Obično se kaže da od avgustovskih radova zavisi kako će se ući u period prezimljavanja. Šta je potrebno uraditi po tom pitanju? Koje su obaveze pčelara u avgustu?

Paše se završavaju u julu. Ponegde ima paše i u avgustu, na kasnom suncokretu, ali to je retkost. Glavna obaveza je očistiti košnice od varoe, što ranije početi sa tim poslom, najbolje u prvih deset dana avgusta. Naravno, pre toga uzeti med iz medišta (tj. količinu meda koju smo planirali da uzimamo) da ne bi došao u dodir sa sredstvom kojim se vrše tretmani.”

„Druga važna obaveza je obezbediti hranu pčelama, odnosno, ne uzeti previše meda ukoliko su pčele već same obezbedile svoje zalihe.“
 


Suncokretova paša © Foto: Mirjana Tadić


Kada je najbolje uraditi detaljan pregled zajednica? Kako?


Ne bih da sugerišem šta je najbolje, o tome postoje različita mišljenja, to prvenstveno zavisi od sistema rada na pčelinjaku, od stanja u košnicama, itd. Ja nemam fiksirano datumski kada to radim i koliko puta.”

„Preporučujem obavezan jedan avgustovski pregled (može detaljan, a može i brzinski) i jedan oktobarski – da se provere medni venci. Važno je proveriti nekoliko stvari: stanje legla, stanje sa rezervama hrane, da li ima znakova bolesti, kakva je brojnost zajednica, da li je opao kvalitet matice, itd.
 

Glavna obaveza je očistiti košnice od varoe. Treba što ranije početi sa tim poslom, najbolje u prvih deset dana avgusta.

Znamo da u ovom periodu matice već prestaju da zaležu trutovsko leglo, te se varoa počinje širiti i u leglo radilica. Šta je potrebno uraditi povodom toga u ovom periodu da bismo zadržali dobar imunitet pčela preko zime?

Krenuti sa tretmanom protiv parazita što ranije, odmah pošto se uzme med. Odabrati pouzdano i dozvoljeno sredstvo, sa poznatom aktivnom materijom, i raditi strogo po uputstvu proizvođača.”

„Bilo bi odlično da svi pčelari pristupe odgovorno ovoj obavezi, jer se varoa širi, kako sa pčele na pčelu, tako i sa pčelinjaka na pčelinjak. Zato savetujem kolegama da požure sa ovim radovima, iz odgovornosti prema svojim pčelama, ali i pčelama susednih pčelara.“
 

Košnice © Foto: Mirjana Tadić


Koja prihrana je najbolja? Kada je najbolje početi sa njom? I da li je ona uopšte potrebna?

I o tome postoje različita mišljenja. Ja sam pristalica ishrane pčela prirodnim medom, tako da vršim samo prihranu rojeva koji nisu sakupili dovoljno za sebe. Po mom mišljenju najbolja praksa u prihrani: što ranije i što manje prihranjivati. Pčele na veštačkoj hrani nije dobro držati.
 

Košnice © Foto: Mirjana Tadić

Podsećamo pčelare da je u avgustu veoma važno obratiti pažnju na maticu, odnosno na njenu starost, jer pčelinje zajednice sa lošom maticom podložne su raznim oboljenjima. Nastaviti borbu protiv stršljenova i osa, obezbediti dobru ventilaciju, i imati u vidu da je ovo period kada može doći do velikog oboljenja (varoa).

Autor teksta i fotografija: Mirjana Tadić

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica