Svet medonosnih pčela: Koliko dugo žive i zašto umiru nakon uboda

Svet medonosnih pčela: Koliko dugo žive i zašto umiru nakon uboda

Pčele igraju presudnu ulogu u svetskom ekosistemu. Zapravo, medonosna pčela je najvažnija pojedinačna vrsta oprašivača na svetu koja osigurava biljnu hranu ljudima i većem broju životinja, a pored toga proizvodi med, vosak i druge pčelinje proizvode. Međutim, iako ima tako važne zadatke, pčela ima prilično kratak životni vek.

Medonosne pčele

Ukoliko ne bi bilo medonosnih pčela, svet ne bi imao bobičasto voće, jabuke, krastavce i puno druge hrane. Pored toga, pčele imaju svoje proizvode, kao što su med i vosak. Sve svoje poslove one obavljaju za kratko vreme, a koliko će dugo da žive zavisi od mnogo faktora, uključujući i taj, da li pčela trut, radilica ili matica.

Pčelinja zajednica je izuzetno organizovano i sofisticirano društvo, a sastoji se od nekoliko kategorija: jedna plodna matica, stotine muških trutova i hiljade sterilnih ženskih pčela radilica. Vrsta pčele, kao i doba godine kada je rođena utiče na njen životni vek.

Letnje radilice imaju najkraći životni vek, dok matica najduže živi.

Tokom stadijuma lutke, pčele formiraju krila, noge, unutrašnje organe i druge delove tela, koristeći zalihe masti iz faze larve.

Prosečno vreme koje je potrebno da pčela postane potpuno razvijena odrasla jedinka je oko 21 dan za radilice, oko 24 dana za trutove i oko 16 dana za matice.

Matice se najbrže razvijaju zahvaljujući bogatoj prehrani. Ona je ujedno i najveća pčela u koloniji, otprilike dvostruko veća od pčele radilice. Trutovi su nešto veći od radilica, ali nikada u odnosu na maticu.

Životni vek matice iznosi 3-5 godina, dok letnja pčela radilica živi 6 nedelja tokom proleća, leta i jeseni,  a zimska radilica do 4-5 meseci. Trutovi umiru ubrzo nakon parenja, a maksimalni životni vek je oko 4 meseca.


Neistražena lekovitost matičnog mleča – Korisni sastojci i primena

Ubod pčele

Žaoka je vezana za unutrašnje delove, živce i mišiće medonosne pčele i kada ubode čoveka žaoka ostane zabodena u kožu. Pčela instiktivno pokušava da odleti, ostavljajući za sobom delić svojih organa, što rezultira njenom trenutno smrću. Međutim, ovo se odnosi samo na pčele radilice.

Matice može da ubode više puta, ali je njen ubod jako redak. Gotovo sve ubode uzrokuju pčele radilice. Trutovi nemaju žaoku.


Izvor: Wiki farmer

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica