Izostaje li bagremov med ove godine? Pčelari se uzdaju u OVE druge opcije!

Izostaje li bagremov med ove godine? Pčelari se uzdaju u OVE druge opcije!

Bagremov med ima šanse ove godine ili ne? Početak ove pčelarske sezone u kolubarskom kraju trenutno ne obećava da će ona biti medonosnija od prošlogodišnje. Zbog nepovoljnih vremenskih prilika kasni početak cvetanja bagrema, te će pčele verovatno sakupiti i manje slatkog nektara sa ove medonosne biljke.

bagrem med davidović

 

”Ovo proleće nije išlo na ruku pčelarima, ali je zato bagrem malo zakasnio sa cvetanjem tako da su pčelinja društva imala vremena da se pripreme za ovu pašu. Imajući u vidu vremensku prognozu, kao i da je u nekim krajevima došlo do izmrzavanja bagrema ove godine se ne mogu očekivati veliki prinosi bagremovog meda, a skoro sigurno će prinos biti manji nego prošle godine. Obzirom da bagrem medi 12 do 15 dana možemo se jedino nadati da će jaka pčelinja društva u periodima bez kiše ipak doneti bagremov med”, kaže Nebojša Pavić, pčelar iz Valjeva.

Koje opcije preostaju pčelarima ako nema bagremovog meda?

Ukoliko bagrem kao glavna paša ipak izda, pčelari se uzdaju u lipu, livadu i suncokret. Kažu da je uljana repica već dala lepe prinose.

”Što se tiče samih pčelinjih zajednica postoje izvesni problemi sa hranom, pojedini pčelari su ih morali dohranjivati jer je vreme bilo hladno i često kišovito. Šljiva i jabuka su jako malo iskorišćene. U dolinama reka, koje prolaze kroz Osečinu, bagrem je izmrzao 27. i 28. aprila, što nije slučaj za okolna sela. Seleći pčelari su svakako u boljoj poziciji. Još jednom se pokazalo da med rađa na točkovima. ”Kašnjenje” bagrema svakako ide na ruku stacionarnim pčelarima jer im obično zafali desetak dana kako bi se zajednice potpuno razvile i maksimalno iskoristile”, smatra Aleksandar Nikolić, pčelar i predsednik Udruženja pčelara ”Pera Jovanović Komirićanac” iz Osečine na temu hoćemo li imati ove godine bagremov med.

ČITAJTE I: KAKO SE VRŠI BEZBEDNA SELIDBA KOŠNICA

Koji je najbolji bagremov med?

Najbolje medi bagrem međaš između njiva, čak više nego sama bagremova šuma za bagremov med. Pokazalo se i da su najmedonosnija stabla starosti 20 do 25 godina. Samo cvetanje bagrema zavisi od nadmorske visine, vlažnosti vazduha i temperature.

”Bagrem je najmedonosniji u periodu od trećeg do desetog dana cvetanja uz dnevnu temperaturu vazduha od 20 do 25 stepeni, noćnu od 15 stepeni Celzijusovih, uz uslov da bude dobra vlažnost vazduha. To je osnovni faktor za cvetanje bagrema, a neretko se dešava da u avgustu procveta po drugi put”, objašnjava Aleksandar Manojlović, diplomirani inženjer šumarstva.


Koliki je prinos meda u Srbiji?

U vlasništvu članova sedam pčelarskih udruženja iz Kolubarskog okruga, po  podacima koje je objavio Savez pčelarskih organizacija Srbije za 2021. godinu, bilo je 10.641 pčelinje društvo. Na osnovu prijava, koje su udruženja dostavila ovoj krovnoj pčelarskoj organizaciji, te godine u ovdašnjim pčelinjacima ostvaren je prinos od 78.202 kilograma meda, međutim ovaj se podatak odnosi na prinose meda iz šest udruženja pošto jedno udruženje nije dostavilo podatke o prinosima slatkog nekatara.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica